Ventspils Olimpiskais centrs (OC) īstenojis nelicencētu interešu izglītības programmu, vērtējot VOC peldbaseinā notikušo nelaimes gadījumu, kurā gāja bojā mazs zēns, secinājis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Dienests pēc OC notikušā nelaimes gadījuma ieradās Ventspilī un tikās ar iesaistītajām pusēm, kā arī sāka pārbaudi par izglītības procesa tiesiskumu OC un bija pieprasījis iesniegt paskaidrojumu un ar izglītojošo darbību saistītos dokumentus. Pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamiem datiem, OC nav reģistrēta izglītības iestāde, un tādā gadījumā interešu izglītības programmas īstenošanai nepieciešama pašvaldības izsniegta licence.

IKVD saņēma OC paskaidrojumu, kurā OC informē, ka jau izstrādājis izglītības programmu un perspektīvā bija plānojis saņemt pašvaldībā licenci interešu izglītības programmas īstenošanai, taču līdz šim brīdim to nav izdarījis.

Drošību sporta pasākumos un izglītības procesā regulē gan Sporta likums, nosakot, ka sporta pasākumiem jānoris drošā vidē un tos jāorganizē un jāvada kvalificētiem sporta darbiniekiem, gan Izglītības likums, kas nosaka, ka izglītības programmas jāīsteno personas dzīvībai un veselībai drošos apstākļos. Arī Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērniem pieejamās publiskās izklaides, sporta vai atpūtas vietās nodrošināma bērna drošība un par to ir atbildīgi šo iestāžu darbinieki un vadītāji, uzsvēra IKVD.

Patlaban pēc OC paskaidrojuma un dokumentu saņemšanas IKVD tiek izvērtēta tajā iekļautā informācija un lemts par administratīvā pārkāpuma lietvedības sākšanu.

Savukārt no Izglītības un zinātnes ministrijas saņemta informācija, ka tuvākajā laikā tiks rīkota starpinstitucionāla sanāksme par to, vai nepieciešama jaunu normatīvo aktu vai normatīvo aktu grozījumu izstrāde.

IKVD uzsver, ka neveic konkrētā gadījuma izmeklēšanu, jo tas ir Valsts policijas kompetencē. Tomēr notikušais IKVD kā izglītības, tajā skaitā sporta izglītības, procesa uzraugam licis pievērst uzmanību tam, kā notiek izglītojošā darbība OC.

Tāpat IKVD aicina pašvaldības pievērst uzmanību interešu izglītības programmu īstenošanai savā teritorijā, kā arī tam, vai interešu izglītības programmas netiek īstenotas bez licences. Arī vecākiem, piesakot bērnu pulciņā, noteikti ir jālūdz uzrādīt izglītojošo darbību pamatojošus dokumentus, t.i. vai nu izglītības iestādes reģistrācijas apliecība vai pašvaldības izsniegta interešu izglītības programmas licence.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -4
    Novadnieks 12.10.2017, 10:27:20

    Kā nav apnicis ļurināt par to baseinu tēmu.

  • -5
    keda 12.10.2017, 10:28:51

    Vāks jau ir tāds, ka tādas nelicencētas tās apmācības ir daudzos valsts baseinos! No vienas puses, protams, paši varēja pacensties tie, kas tās mācības organizē, bet arī tam centram attieksme interesanta

  • -3
    norge 12.10.2017, 12:19:08

    jautajums , cik ilgu laika posmu jau notiek macibas , un cik ilgu laiku vajag lai nokartotu licenzi ? pietam ka A. Lembergs paris gadus atpakal teica LTV1 ka ventspils pasvaldiba vis notiek pec likuma un MK noteikumiem , tatad jautajums vai ventspils pilsetas dome dos atlauju kriminal vajasanai deputatu Boitmani un cik ilgu laiku vins vel atradisies amata par izdaritam nolaidibam sev uzticetam pasvaldibas iestade ? , vai ari visu nogazis uz nelaimigo treneri instruktoru un baseina vadibu .

  • -2
    reku 12.10.2017, 12:52:38

    Zivs pūstot no galvas,tāpēc varbūt vajadzētu tīrīšanu sākt no augšas?

  • -7
    keda 12.10.2017, 13:24:05

    Nav jau nekādu noteikumu šajā gadījumā. Turklāt ar ko atšķiras mācibu stundas vispārizglītojošajās skolās no tādas apmācības? faktiski ne ar ko, tikai tā viena ir skola , tātad mācību iestāde ar licenci, bet otra nē. Skolu učuki varbūt pat ir mazāk zinoši tieši peldēšanā. Tas viss ir baigi formāli, un sliktākais ir tieši tas, ka nav nekādu skaidru prasību. Tagad, redz, sāks izstrādāt, kā jau parasti pie mums.. OC vai vēl kādi apmācītāji citu Latvijā, protams, varēja izrādīt iniciatīvu jau agrāk, bet tas nenotika, tāpēc tagad daudz vairāk šūmēšanās.

  • -3
    Pipars 12.10.2017, 13:01:25

    Un atkal pārpublicejums no Letas!
    Vai tad Ventspilī vietejie žurnalisti vairs nav?

  • 0
    Rasma 13.10.2017, 12:08:28

    Vai tualeti varu apmeklēt? Man nav license. Ko darīt, kur jāiet licesēties? :DDDDD Kam jāsamaksā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: