Ventspils mērs Aivars Lembergs Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas (LTBA) prezidenta statusā plāno tikties ar satiksmes ministru Uldi Auguli, lai runātu par nepieciešamību valstij dotēt dzelzceļa pārvadājumu tarifus, preses konferencē informēja Lembergs.

AS LatRailNet lēmumam no nākamā gada paaugstināt maksu par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu krīzes situācijā, kad krīt kravu apjomi, paredzamas ļoti negatīvas sekas, norādīja Ventspils mērs.

«Ja krīzē vēl ceļ tarifu, tad katrs saprot, ka izredzes ir ļoti sliktas. Līdz ar to valstij šis jautājums ir jārisina, jo nav normāli, ka pārvadātājs maksā par infrastruktūru. Kravu pārvadātājs nemaksā par to, ka viņš brauc pa šoseju, bet dzelzceļā jāmaksā. Tas nav pareizi. Pasažieru pārvadājumus valsts dotē, bet ar kravu pārvadājumiem tā nav. Situācija ir izmainījusies, un bez valsts līdzdalības Latvijas dzelzceļa liktenis var būt vairāk nekā bēdīgs,» bažījas Lembergs.

Nākampirmdien Satiksmes ministrijā (SM) paredzēta LTBA, lielāko stividoru, pārvadātāju un brīvostas pārvalžu pārstāvju tikšanās ar Auguli, kurā Lembergs plānojot runāt par šo problēmu.

Ventspils mērs arī atzina, ka iepriekš, kad viņam jautāts par Krievijas prezidenta Vladimira Putina spiedienu uz Baltkrieviju, lai no Krievijas naftas Baltkrievijas rūpnīcās ražoto naftas produktu tranzīts tiktu pārvirzīts no Baltijas valstu ostām uz Krievijas ostām, viņš vēl neesot iepazinies ar Putina uzstāšanos Kaļiņingradā. Kā šodien atzina Lembergs, vēlme, lai naftas produkti, kas ražoti no Krievijas naftas, tiktu eksportēti caur Krievijas ostām, nav loģiska no biznesa viedokļa, tāpēc to tiešām varot uzskatīt par politisku gājienu un zināma spiediena izdarīšanu uz Baltkrieviju.

«Ja kāds piegādā ābolus sulas ražošanai, tas nenozīmē, ka ar viņa transportu vajag sulas kaut kur eksportēt. Tas noteikti tā nav,» salīdzināja Lembergs. «To var uzskatīt par spiedienu uz Baltkrieviju, bet baltkrieviem katra cietās valūtas vienība, vai tas būtu dolārs, eiro vai kāda cita, ir zelta vērta, un viņi nemaksās neko lieku, ja viņiem būs iespēja nemaksāt.»

Neesot taisnība tiem, kuri apgalvo, ka tranzītbiznesam nav nekāda sakara ar politiku, norādīja Lembergs: «Ja par to runā Krievijas prezidents, tas nozīmē, ka tam ir vistiešākais sakars. Tas tikai norāda, ka šis jautājums ir Krievijas prezidenta dienas kārtībā.»

Kā ziņots, AS LatRailNet ir nolēmusi par 7% paaugstināt dzelzceļa pārvadājumu tarifu. Tāpat ziņots, ka Krievijas prezidents Putins, Kaļiņingradas apgabalā piedaloties transporta infrastruktūras attīstības tematikai veltītā apspriedē, paudis, ka Krievijas naftas piegāde Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām jāsaista ar noteikumu izmantot Krievijas dzelzceļu un Somu līča ostas.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -4
    Latvija pāri visām! 23.08.2017, 18:44:42

    Dotēt t.i.valstij vēl piemaksāt kāda biznesam? Nekādā ziņā! .
    Lai vienkārši samazina dzelzceļa tarifus.

  • -1
    gg65 23.08.2017, 23:49:29

    ja dotē teātri vai pasažieru pārvadājumus, tad no tā iegūst parastais iedzīvotājs, jo saņem lētāku pakalpojumu/preci
    Ja sāks dotēt dzelzceļa biznesu, tad no tā iegūs tikai biznesmenis un tas atsauksies tikai uz viņa ienākumiem.

    Tad jau es varu prasīt valstij dotēt manu privāto transportu?

  • -1
    dzintars 24.08.2017, 04:39:47

    Cik krievija ir samaksājusi latrailnet vadībai par šo lēmumu.?

  • -2
    Anita 24.08.2017, 06:28:10

    Ak ,tad Lembergs ir LTBA prezidents , tāpēc jau grib, lai biznesu ,kurā viņš iesaistīts , dotētu no valsts .Vai nav pienācis laiks beigt dotēt , ja nemāk taisīt biznesu un vienmēr ir par maz ,tad ej pastrādā reālu darbu ar taustāmu sava darba rezultātu par nelielu algu , tā tikai dotē visu ,kas ienāk prātā .Zemniekus arī dotē, vai tad man arī kompensēs zaudējumus ,kad mazdārziņā neizaug sīpoli,jo uzmetas kāda kaite , vai kartupeļiem uzmetas lakstu puve ,ogas noēd strazdi utt. ,nevienam nevari prasīt palīdzību .Tas pats ir mazajam biznesam, kaut kas neiznāk kā iecerēts , pats vainīgs , esi tik laipns , bankrotē un sāc ko citu, bet lielajiem biznesiem vēl no kopējās valsts kases jāpiemaksā, lai nedod Dievs, nesaruktu augšminēto finansiālais stāvoklis.

  • -1
    Latvija pāri visām! 24.08.2017, 11:21:45

    Aiviņš šai ziņā ir apsviedīgs zellis -
    visu dabūt gatavu uz citu rēķina -
    pat auto šim municipālās policijas bilancē.)
    Bet zemniekus, atšķirībā no visādu čibriku ražotājiem, dotēt no ES līdzekļiem ir pavisam normāli, jo zemnieks ražo pārtiku, bez kuras neiztikt nevienam un jābūt konkurētspējīgam ES, kurā visur tos dotē.

  • 0
    Frīdis 02.09.2017, 10:20:05

    Dzelzceļa sistēmai pašai jādomā kā izdzīvot , nevis kā atkal izbraukt uz nodokļu maksātāju rēķina. Ja nozare kļūst nerentabla , liekais ir jālikvidē , nevis jāmeklē muļķi kas to uztur. Ja skolā nav skolnieku , to likvidē. Ja veikalam nav pircēju , to arī likvidē . Bet ja veikalā nav pircēju , un tamdēļ tiek celtas preču cenas , tad tā ir vist

  • 0
    Frīdis 02.09.2017, 10:23:16

    ...vistīrākā plānprātība - kā to dara AS LatRailNet, nerentabliem pakalpojumiem ceļot pakalpojumu cenas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: