Lai tiktu pie pasūtījuma un darba, uzņēmumiem nereti ir jācīnās, izmantojot iepirkumu konkursu pārsūdzēšanu. Lai arī tas iekavē darbu sākuma un beigu termiņus.

Šajā mēnesī Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) jau pārsūdzēti trīs iepirkumu konkursi – par ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukciju Vārves pagastā, par Ventspils Augstskolas trešā korpusa rekonstrukciju un par autobusu piegādi skolēnu transportēšanai Ventspils novadā.

Ventspils uzņēmums Ostas celtnieks savā praksē vairākkārt pārsūdzējis iepirkumu konkursus. Projektu vadītājs Andris Bukovskis saka, ka daudzos gadījumos tas devis būvniecības kompānijai pozitīvus rezultātus.

Pagājušajā gadā Ostas celtnieks uzvarējis iepirkumu konkursā par ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukciju un izbūvi Kuldīgā. Konkursa rezultātus pārsūdzēja vairāki pretendenti. Savukārt Ostas celtnieks apstrīdēja visas konkurentu sūdzības, bet IUB lēmumu pārsūdzēja tiesā. Pateicoties savai neatlaidībai, Ventspils būvnieki saņēma pasūtījumu Kuldīgā, darbi turpinās joprojām. Līdzīgā veidā uzņēmumam vajadzēja cīnīties arī par objektu Rūjienā – par vidusskolas sporta zāles izbūvi.

Iepirkumu konkursu pārsūdzēšanai ir kā pozitīvas, tā arī negatīvas puses. Bukovskis saka, ka daudzo sūdzību un strīdu dēļ iepirkumu konkurss Kuldīgā ilga deviņus mēnešus. Cieta gan celtnieki, gan pasūtītāji, gan iedzīvotāji. Visu aizvadīto ziemu celtnieki bija bez darba, savukārt tagad nevar iekļauties termiņos.Konkursa laikā pieaugušās būvmateriālu cenas jākompensē celtniekiem no sava budžeta.

Dzenoties pēc pasūtījumiem, pakalpojumu un preču piegādātāji rēķinās ar iespējamo darbu iekavēšanos un apzināti iet uz to, apstrīdot konkursa rezultātus. Iespējams, sūdzību būtu mazāk, ja to iesniedzējiem vajadzētu maksāt finansiālo nodrošinājumu, uzskata SIA Pilsbūve valdes priekšsēdētājs Aivars Avotiņš. Pašreiz Pilsbūve nevar saņemt līgumu par Ventspils Augstskolas trešā korpusa rekonstrukciju, jo konkursa rezultātus apstrīdējusi vairāku uzņēmumu apvienība RBSSKALS Būvvadība. Ventspils Augstskolas projekta vadītāja Irēna Boitmane cer, ka konkursa rezultātu apsūdzēšana būtiski neietekmēs rekonstrukcijas termiņus.

Konkursu rezultātu pārsūdzēšanas finansiālā nodrošinājuma prakse nepastāvēja ilgi; šogad tā tika atcelta kā pretendentu tiesību ierobežojoša. IUB Metodoloģijas departamenta vecākā referente Elīna Virtmane skaidro, ka sūdzībām ir jābūt pamatotām, citādi tās var nepieņemt. IUB sūdzības jāizskata 30 dienu laikā pēc iesniegšanas.

Ja par vienu iepirkumu iesniegtas vairākas sūdzības, tad to izskatīšanai var būt noteiktas vairākas sēdes. Virtmane skaidro, ka pretendenti apstrīd ne tikai konkursu rezultātus, bet arī iepirkuma procedūras dokumentus, uzskatot, ka tajās iekļautās prasības ir nepamatoti ierobežojošas vai nesamerīgas ar iepirkumu priekšmetu.

Šomēnes Ostas celtnieks pārsūdzēja nolikumu par Ventspils novada domes organizēto iepirkumu konkursu ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijai un izbūvei Vārves pagastā. Projektu vadītājs Andris Bukovskis skaidro, ka nolikums neatbilda iepirkumu likumdošanai.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atzīst, ka līdz šim iepirkumu nolikumus dome sastādījusi pašu spēkiem, tāpēc bieži tika pieļautas kļūdas. Tikai šomēnes vien IUB saņēmis divas sūdzības un 5 iepirkumu konkursos, ko organizējusi Ventspils novada dome, pieņemti grozījumi. Novada iepirkumu komisijas priekšsēdētājs Māris Dadzis cer, ka turpmāk tādu kļūdu būs mazāk. Ņemot vērā ūdensvada un kanalizācijas tīklu modernizācijas darbu lielo apjomu, kas paredzētas tuvākajiem gadiem, no 1. decembra novada domē pieņemts darbā iepirkumu speciālists.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: