Pārskatāmā nākotnē Latvijas ostas vairs faktiski neapkalpos Krievijas kravas, tāpēc valstij ir nopietni jādomā par būtisku tautsaimniecības pārstrukturizāciju, - tā šodien atzina Ventspils mērs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Ventspilij un tāpat visai Latvijai ir jārēķinās, ka tautsaimniecības struktūra mainīsies un faktiski Latvija pārskatāmā nākotnē vairs neapkalpos Krievijas tranzīta kravas. Līdz ar to termināļiem labākajā gadījumā būs darbs tik daudz, cik tas ir saistīts ar jaudu trūkumu Krievijā vai arī saistībā ar Baltkrieviju," norādīja Lembergs.

"Jānotiek būtiskai tautsaimniecības pārstrukturizācijai. Mēs pie tā strādājam no 2000.gada, bet tas neiet ātri, jo ar tiem resursiem, kādi ir tikai Ventspilij, ir par maz, bet valsts ilgtermiņa politikas šajā jautājumā diemžēl nav, un līdz ar to Latvija nokļūs smagā situācijā jau pārskatāmā nākotnē," prognozēja Ventspils mērs.

Apzinoties izmaiņas tranzīta nozarē, Ventspilī mērķtiecīgi īsteno industrializācijas politiku, lai veicinātu ražošanas attīstību, norādīja Lembergs. Piemēram, līdz 2020.gadam Ventspils brīvostas teritorijā plānots uzbūvēt trīs jaunas ražošanas ēkas, kopumā investējot aptuveni 12 miljonus eiro. Daļa nepieciešamā finansējuma tiks piesaistīts no Eiropas Savienības fondiem.

Vienu jauno ražošanas ēku 7000 kvadrātmetru platībā, ko plānots uzbūvēt līdz 2018.gadam, nomās ietinamā materiāla ražotājs. Abas pārējās ražošanas ēkas plānots uzbūvēt līdz 2020.gadam, un to nomnieki pagaidām nav zināmi, tomēr prakse liecinot: ja ir jauna ražošanas ēka, tad ir arī investori, kuri vēlas to nomāt. Plānots, ka jaunajās ražotnēs būs darbs aptuveni 140 cilvēkiem.

"Faktiski trīs ēkas līdz 2020.gadam - tas, pēc mūsu domām, ir par maz. Vajadzētu, lai vismaz katru gadu būtu viena, vēlams - pusotra ēka. Līdz 2020.gadam vajadzētu sešas ēkas ar vidējo platību 4500 kvadrātmetri. Tā ka mums jāmeklē resursi ēku būvniecībai," rezumēja Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    cits 09.11.2016, 18:56:11

    Jaunajās ražotnēs atkal meklēs nevis strādniekus,bet kaut kādus augsta līmeņa speciālistus...
    Vienkāršajiem,īsta darba strādātājiem cerību maz.

  • -1
    domāju 10.11.2016, 09:56:04

    Tā nu ir, ka industrializācijai seko pakalpojumu ekonomika, tad zināšanu ekonomika, tad radošā....Tieši tāpēc izglītības sistēma jāsaskaņo ar mūsdienu ekonomikas tendencēm

  • 0
    Latvija pāri visām! 10.11.2016, 13:49:41

    Manuprāt, mūsdienu ekonomika kaut kur ir mākslīgi ideoloģiski uzkonstruēta. Papriekš kādās valstīs izposta industriju, tad to visu nodēvē par postindustriālo sabiedrību...
    Tikai valstis, kas visvairāk bļauj par postindustriālismu, savu industriju likvidēt netaisās.
    Tām citām atstāj saukli par "brīvo tirgu", kas pats visu sakārtošot, bet tā nenotiek.
    Un tām citām vnk atliek kaut kur 'sakasīt' naudu, lai izdzīvotu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: