Šonedēļ masu medijos izskan bažas par LatRosTrans darbību uzsākot tehnoloģiskās naftas izsūknēšanu no Ventspils naftas cauruļvada. Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda, ka šī nafta pieder valstij.

 Uztraukuma pamatā ir, ka bez šīs naftas cauruļvads jau pēc neilga laika pārvērstos par naftas tranzītam nederīgu cauruli, proti, par metāllūžņiem. Līdz ar to, Latvija var zaudēt naftas cauruļvadu uz Ventspili un pat teorētisku iespēju jebkad atjaunot naftas tranzītu pa to.

Tikmēr Aivars Lembergs vērš uzmanību uz to, ka savulaik privatizējot Krievijas – Latvijas kopuzņēmumu LatRosTrans, cauruļvadā esošā tehnoloģiskā nafta nebija privatizācijas objekts, līdz ar to, tā ir Latvijas valsts īpašums. Ja šo naftu uzņēmums šobrīd izsūknē, tad tā ir valsts īpašuma zādzība lielā apmērā, uzsver Lembergs piebilstot, ka šīs naftas aptuvenā vērtība ir 90 miljoni dolāru. Viņaprāt, ministru prezidentam Valdim Dombrovskim būtu jāreaģē, lai nepieļautu valsts īpašuma izlaupīšanu. Cits aspekts – Baltkrievija vēlas, lai no Ventspils uz Baltkrieviju pa cauruļvadu tiktu pārsūknēta Venecuēlas nafta. Latvijai tie būtu ievērojami papildus ienākumi, tādēļ naftas izsūknēšana no cauruļvada, būtu kaitniecība valsts tautsaimniecībai, klāsta Ventspils mērs.

Savukārt LatRosTrans ( LRT) vadība skaidro, ka kopš 2003. gada, kad tika pārtraukta naftas transportēšana pa cauruļvadu uz Ventspili, LRT nesot finansiālu atbildību par cauruļvada uzturēšanu un tehnoloģiskās naftas saglabāšanu, kā arī ir vienīgais infrastruktūras uzņēmums, kas veic nekustamā īpašuma nodokļu maksājumus par nestrādājošu cauruļvadu kā par inženiertehnisku būvi.

Uzņēmums jau kopš 2002. gada darbojas ar ievērojamiem zaudējumiem, kas tieši saistīts ar naftas cauruļvada dīkstāvi un ar tā kārtībā uzturēšanas saistītajiem izdevumiem. Kopējie uzkrātie zaudējumi sasnieguši 45 miljonus latu.

LRT valdes priekšsēdētājs Igors Stepanovs uzsver: «runāsim skaidru valodu – šis ir būtisks attīstības solis Latvijai, šī nafta pieder LatRosTrans un naftas īpašnieka rokās ir likumiskas tiesības to no cauruļvada izsūknēt, lai veicinātu cauruļvada iekļaušanos pārrobežu cauruļvadu sistēmā, uzlabotu uzņēmuma finansiālo stāvokli, saglabātu kvalificētu darbaspēku un koncentrētos uz biznesa paplašināšanu pašreizējos sīvās konkurences apstākļos naftas tranzīta tirgū.»

Aivara Lemberga komentārs - video.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: