Ventspils celtnieki nevar būvēt ceļu militāro mācību vajadzībām, jo tā ir daļa no "Baltops 2010" sauszemes operācijas.

 "ASV puse būvēja nobrauktuvi tāpēc, ka šie celtniecības darbi arī ir daļa no sauszemes operācijas. Tātad viena ASV vienība sagatavo un veic visus priekšdarbus nākamās ASV vienības vajadzībām," skaidroja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Vineta Kleine, komentējot Ventspils mēra Aivara Lemberga iepriekš pausto neizpratni, kāpēc nobrauktuves būvniecību nevarēja veikt Latvijas celtnieki, ziņo LETA.

"Kāpēc laikā, kad Latvijā katrs piektais darbspējas vecumā esošais Latvijas iedzīvotājs ir bez darba, kāpās ceļu būvē ārvalstu armijas karavīri, izmantojot ārvalstu armijas tehniku? Kas šajos darbos ir tāds, ko nevar veikt Latvijas būvnieki? Vai tad visi Latvijas celtnieki tiek uzskatīti par teroristiem, kuri būvējot zem šīs ceļa plātnes ieguldīs bumbas, lai tās uzspridzinātu NATO manevru laikā?" iepriekš vaicāja Lembergs.

Kleine kopā ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi un citiem AM pārstāvjiem šodien apmeklēja plānotās sauszemes operācijas norises vietu.

Pašlaik pabeigta gan nobrauktuves ierīkošana kāpās, gan ceļa remonts.

"Saskaņā ar visiem tehniskajiem noteikumiem tika izstrādāts tehniskais projekts, tas tika akceptēts būvvaldē, un projekts ir gandrīz realizēts. Vēl atliek [zemes] līdzināšanas un labiekārtošanas darbi," šodien informēja Aizsardzības īpašumu Valsts aģentūras Būvniecības nodaļas vadītājs Edvīns Circenis. Tehniskais projekts paredz jūras krastā vēl iestādīt kārklus.

Komentējot vides aktīvistu paustās bažas par to, ka kāpās tiek iebetonēta nobrauktuve, Kleine atklāja: "Mēs ļoti ceram, ka iedzīvotāji izmantos šo nobrauktuvi un neveidos blakus iemītas takas un neveicinās [kāpas] eroziju".

AM Mobilizācijas un uzņēmējvalsts atbalsta plānošanas nodaļas vadītājs Valdis Būcēns informēja, ka jauno nobrauktuvi varēs izmantot militāro mācību vajadzībām arī nākotnē: "Jā, to mēs labprāt gribētu. Mums ir ideāla iespēja uzņemt šāda veida mācības, un, protams, nobrauktuvei starplaikā būs civilais pielietojums - glābšanas darbiem, pludmales apsaimniekošanai, atpūtniekiem."

Būcēns skaidroja, ka "Baltops" ir jūras spēku mācības, kas notiek katru gadu, bet ik pa diviem gadiem tiek veiktas arī sauszemes operācijas, - šogad pirmo reizi tās notiek arī Baltijas valstīs.

"Mācību shēma ir tāda, - piebrauc kuģis, ielaiž desanta prāmi - peldošas platformas, uz kurām tiek uzkrauta tehnika un nogādāta tieši pie pludmales," skaidroja Būcēns.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: