Eiropas Komisija (EK) ir sagatavojusi jaunas vadlīnijas mežu īpašniekiem, kuriem īpašums atrodas īpaši aizsargājamās "Natura 2000" dabas teritorijās, informēVides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Vadlīniju mērķis ir sniegt skaidrojumu mežu īpašniekiem un apsaimniekotājiem par aktuāliem apsaimniekošanas jautājumiem "Natura 2000" teritorijās Eiropas Savienībā. Šis dokuments analizē jaunākos draudus un iespējas mežu apsaimniekošanā, kā arī sniedz ieskatu un analizē dažādus starpnozaru jautājumus saistībā ar mežu nozīmi un apsaimniekošanu "Natura 2000" teritorijās.

Dokumentā ir arī sagatavotas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī aplūkotas dažādas situācijas.

 

Kā norāda EK, šāds dokuments izstrādāts, jo bažas par "Natura 2000" teritoriju pauduši gan mežu īpašnieki, gan apsaimniekotāji, gan arī dabas aizsardzības organizācijas. Vadlīnijas noderīgas būs arī vietējām pašvaldībām, uzsver EK.

 

Vadlīnijās norādīts, ka galvenie draudi mežā ir mežu ugunsgrēki, invazīvās sugas, vētras, ūdens un gaisa piesārņojums, dažādas slimības, neilgstpējīga mežu apsaimniekošana. Šie faktori apdraud mežu bioloģisko daudzveidību. Tāpat būtiska ietekme ir klimata pārmaiņām, piemēram, daudzas sugas ietekmē vides temperatūras izmaiņas.

 

Eksperti vadlīnijās ir apskatījuši izplatītākos draudus konkrētos Eiropas reģionos, piemēram, Vidusjūras reģiona mežos, Melnās jūras reģionā, stepēs.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: