Ņemot vērā meteorologu prognozēto karstumu tuvākajās dienās, Neatliekamās medicīnisksā palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina neaizmirst par piesardzību un izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un censties dienas vidū ilgstoši neuzturēties karstā saulē.

Kā informēja NMPD pārstāve Inga Vītola, karstajās dienās riskam īpaši būs pakļauti gados vecāki cilvēki, īpaši tie, kuri vecāki par 75 gadiem un kuri dzīvo vieni, mazi bērni, īpaši tie, kuri jaunāki par vienu gadu, slimnieki, kuri ir piesaistīti pie gultas un ikdienā ir spiesti paļauties uz apkārtējo palīdzību, cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, kā arī cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentus, un tie, kuri veic fiziskas aktivitātes.

Mediķi aicina saulē neuzturēties, kad karstums ir visintensīvākais - no plkst.11 līdz 15. Tāpat ieteicams vilkt cepuri un gaišas, elpojošas drēbes, kā arī lietot saules aizsargkrēmu.

Ja tomēr kādam līdzcilvēkam gadās pārkarst, mediķi iesaka novietot viņu vēsākā vietā, atbrīvot no liekajām drēbēm, mitrināt ar vēsu ūdeni, kā arī dot padzerties aukstu ūdeni. Mediķi norāda, ka nepieciešamības gadījumā var izsaukt arī neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Pārkaršana var izraisīt smagus veselības traucējumus un var būt bīstama cietušā dzīvībai. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, nepieciešams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Tomēr, ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, tad jāzvana uz tālruni 113 un jāizsauc medicīniskā palīdzība.

Jau ziņots, ka rīt pēcpusdienā Kurzemē gaisa temperatūra varētu sasniegt plus 32 grādus, liecina jaunākās Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes.

Lielā daļā Kurzemes rīt būs plus 31 grādu liels karstums, bet vietām gaiss sakarsīs līdz plus 32 grādiem. Tāds karstums būs līdz pat vakaram.

Prognozes mainījušās arī par nedēļas nogali - patlaban tajā plus 32 grādu karstums vairs netiek prognozēts.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: