Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par 9% nodokļa likmes piemērošanu mikrouzņēmumiem pirmajos trīs to darbības gados.

Likumprojekts paredz, ka no šā gada sākuma nodokļa likme mikrouzņēmuma apgrozījumam no 7000 līdz 100 000 eiro pirmajos trīs gados ir 9%, bet, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu, nodokļa likme būs 12%.

Likumā paredzēts arī ietvert nosacījumu, ka līdz 2016.gada 1.janvārim būs jāveic izmaiņas likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, atrisinot mikrouzņēmumu darbinieku sociālo garantiju problēmu. Proti, būs jānosaka, ka mikrouzņēmuma darbinieki papildus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināmi ar mērķi trīs gadu laikā sasniegt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, kas atbilst darba devēja un darba ņēmēja iemaksu summai, kas aprēķināta no minimālās algas.

Savukārt, ja šis nosacījums netiks izpildīts, tad no 2016. gada 1.janvāra mikrouzņēmumu nodokļa likme uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000 līdz 100 000 eiro būs 13%, bet 2017.gadā un turpmāk - 15%.

Šonedēļ koalīcijas sēdē politiķi vienojās, ka vairāku ministriju darba grupa līdz 1.septembrim izvērtēs sociālekonomisko ietekmi, nosakot obligātās minimālās sociālās iemaksas par mikrouzņēmumu darbiniekiem. Pēc tam šo koncepciju izskatīs valdība un lems par iespējamām izmaiņām.

Tāpat likumā paredzēts noteikt nozares, kurās mikrouzņēmumi nevarēs darboties. Valdībai nozares jānosaka līdz šā gada 1.augustam. Likumā arī paredzēti pārejas noteikumi, kas ļautu noteiktu laiku saglabāt mikrouzņēmuma maksātāja statusu šogad dibinātajiem uzņēmumiem, kas strādā šajās nozarēs.

Deputāti 9. aprīlī vienojās mainīt Mikrouzņēmumu nodokļa likuma mērķi. Turpmāk paredzēts noteikt, ka likuma mērķis ir mazināt administratīvo un nodokļu slogu mikrouzņēmumiem, jo īpaši - saimnieciskās darbības sākšanas periodā, kā arī nozarēs ar zemu ienākuma līmeņa potenciālu, vienlaikus ievērojot kopējās sabiedrības intereses godīgās konkurences un sociālās drošības jomā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: