Akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem ir jāpaaugstina, par to Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotajā diskusijā vienojušies eksperti.

Kā norāda LĀB pārstāve Sendija Burka-Šaicanova, diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka akcīzes nodoklis alkoholam jāpaaugstina, tādējādi rodot saprātīgu balansu starp sabiedrības veselības un ekonomiskajām interesēm.

Tomēr sarunas laikā alkoholiskos dzērienus ražojošo uzņēmumu pārstāvji, Veselības ministrijas (VM) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti nevarēja rast kompromisu par to, kā to vajadzētu darīt, kādu mehānismu izmantot vislabāk un efektīvāk.

Eksperti nevarēja vienoties par to, vai alkohola akcīzes palielinājums mērāms procentos vai centos par vienu litru, atzīmē LĀB pārstāve.

"Tā kā pilnībā vienoties neizdevās, patlaban paliekam pie tā, ka sarunas turpināsim," atzīst LĀB pārstāve.

LĀB rīkotā ekspertu diskusijā bija plānots pārrunāt nepieciešamību paaugstināt akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem, lai rastu papildu ieņēmumus valsts budžetā.

Kā norādīja Burka-Šaicanova, LĀB rosinās alkohola akcīzes naudu novirzīt veselības nozarei, kur nepietiekamā finansējuma dēļ cieš veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāte, pacienti un ārsti.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: