Šodien Ventspilī svinīgi atklāja pasaulē pirmo unikālā masīvkoksnes šūnu materiāla DendroLight® ražošanas uzņēmumu.

Šobrīd SIA „Dendrolight Latvija” ir vienīgā šāda veida ražotne pasaulē.

Apskati fotogrāfijas!

Noskaties video!

Svinīgajā atklāšanas pasākumā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs sacīja, ka jaunā ražotne ir spilgts sekmīgas publiskās un privātās partnerības piemērs. Ražotnes tapšanā spēkus apvienojusi privātā kapitālsabiedrība SIA „Dendrolight Latvija”, Ventspils brīvostas pārvalde, kas uzbūvējusi un nodrošina uzņēmumam iespēju nomāt jaunas, unikālajai ražotnei piemērotas telpas un nepieciešamo infrastruktūru, Ventspils pilsētas pašvaldība, kas izbūvēja nepieciešamo publisko infrastruktūru, Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas projektu kreditēja, un valsts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras personā, ar kuras starpniecību saņemts ES līdzfinansējums iekārtu iegādei. Lembergs uzteica uzņēmēja Jāņa Vašuka uzņēmību un uzdrošināšanos, kā arī novēlēja jaunajai ražotnei augstu ieguldītā kapitāla atdevi, spēju sekmīgi attīstīties un konkurēt pasaules tirgos.

Savukārt Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pauda gandarījumu, ka Ventspilī ir tapusi pasaulē unikāla ražotne un Latvija ir parādījusi, ka spēj būt priekšā Baltijai, Eiropai un arī pasaulei. Daudze sacīja, ka uzskata šīs ražotnes izveidi par pierādījumu tam, ka krīze ir iespēju laiks. Daudze novēlēja, lai jaunās ražotnes darba rezultāti pārspētu šā brīža pārdrošākās cerības.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Poppellere, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, DendroLight® materiāla izgudrotājs Johans Bergers, firmas „Weinig” pārstāvis Aloiss Eimansbergers, Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš un citi viesi.

DendroLight® masīvkoka šūnu plate ir unikāls materiāls ar ārkārtīgi augstu tirgus potenciālu. Pasākumā laikā viesus iepazīstināja ar ražošanas procesu, masīvkoksnes šūnu materiāla izstrādājumu, tā pielietojumu un nākotnes perspektīvām gan vietējā, gan pasaules tirgū.

Savu produkciju uzņēmums "Dendrolight Latvija" plāno realizēt sākotnēji Eiropas valstīs – Austrijā, Vācijā, Itālijā, Francijā, Lielbritānijā, bet ja būs interese – arī Latvijā. Dendrolight materiālu, ko iegūst īpašā veidā apstrādājot koksni, uzņēmums masīvkoka šūnu materiāla izgatavošanai iepirks no vietējām zāģētavām Latvijā, līdz ar to netieši radot jaunas darba vietas. Lai arī materiāls nav lēts, tas ir ekoloģisks, viegls, ar labiem siltumizolācijas rādītajiem un, kas ir ne mazāk svarīgi – izturīgs.

Šā gada 18.februārī SIA „Dendrolight Latvija” parakstīja trīspusējo līgumu ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūru un Ventspils brīvostas pārvaldi par 3 miljonu latu līdzfinansējuma piešķiršanu projekta „Dendrolight – masīvkoksnes šūnmateriāla ražošanas uzņēmuma izveidošana” īstenošanai. ERAF atbalsts sedz apmēram 15%  no projekta kopējām investīcijām, saņemtie līdzekļi novirzīti iekārtu iegādes izdevumu segšanai.

Nozīmīgu atbalstu SIA „Dendrolight Latvija” projekta realizācijā sniedza Ventspils pilsētas dome un Ventspils brīvostas pārvalde, kas nodrošina uzņēmumam iespēju nomāt  jaunas, unikālajai ražotnei piemērotas telpas un nepieciešamo infrastruktūru, ieguldot ap 7 miljoniem latu. SIA „Dendrolight Latvija” Ventspils brīvostas pārvaldes investīcijas jāatmaksā 15 gadu laikā.

Pateicoties ilgstošai un ļoti labai sadarbībai, projekta īstenošanu iespējamu darīja valsts akciju sabiedrības "Latvijas Hipotēku un zemes banka" izrādītā uzticēšanās jaunam un inovatīvam projektam, piešķirot aizdevumu tā īstenošanai.

Uzņēmums plāno nodarbināt līdz 70 cilvēkiem. Netieši ar darbu tiks nodrošināti arī daudzi koksnes pirmapstrādē strādājošie, transporta uzņēmumu darbinieki, u.c. apkalpojošā sfērā strādājošie Ventspils pilsētas iedzīvotāji.

SIA „Dendrolight Latvija” darbības uzsākšana vienai no Latvijas eksportējošākajām nozarēm eksporta apjomu varētu palielināt pat par 5 – 7% gadā.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: