No aptuveni 900 000 latu, kas Latvijai gadā jāmaksā par savu dalību Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA), līdz pat 93% mēs saņemam atpakaļ kā finansējumu Latvijas zinātnes projektiem, ko atbalstījusi EKA, informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"No šīs naudas, ko Latvija iemaksā kosmosa aģentūrā, līdz pat 92-93% Latvijas zinātne saņem atpakaļ kā finansējumu konkrētiem projektiem, ko ir atbalstījusi EKA - protams, tiem projektiem, kas saistīti ar kosmosu, un tiem jābūt attiecīgas kvalitātes," norādīja Lembergs.

Komentējot Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) pārmetumus Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), ka tā nav pieprasījusi finansējumu dalībai EKA, Lembergs pauda viedokli, ka "tas tikai norāda uz šīs Dombrovska valdības ļoti zemo profesionalitāti un darbotiesmazspēju".

"Budžets iet uz pirmo lasījumu Saeimā, un tur tāda [EKA dalības maksas] pieprasījuma nav. Tāpēc Latvijas zinātnieki uzrakstīja vēstuli, un arī mēs piedalījāmies tās sastādīšanā, par cik tas skar Ventspils Augstskolu un Ventspils Augstskolas Radioastronomijas centru, ka tagad jau Valdim Dombrovskim šī problēma jārisina," norādīja Lembergs.

Ventspils mēram esot saprotama premjera Dombrovska un finanšu ministra Andra Vilka (V) reakcija par to, ka IZM šo finansējumu nav pieprasījusi. Pēc Lemberga domām, tas norāda, cik "bezatbildīgi un neprofesionāli" strādā gan izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), gan viņa priekštecis šajā amatā Roberts Ķīlis. "Protams, ne jau viņiem personīgi par to bija jāatceras, bet tas tikai norāda [..], kāda IZM bijusi fantastiska tīrīšana, ka vienkārši nav palicis cilvēku, kas vispār zina, ka tāds [dalības dokuments] ir parakstīts," rezumēja Lembergs.

Ministru prezidentam nav skaidrs, kāpēc IZM, paredzot Latvijas dalību EKA, nav paredzējusi šim mērķim finansējumu.

Premjers žurnālistiem sacīja, ka savulaik IZM pati virzīja priekšlikumu par Latvijas dalību EKA. Taču, gatavojot pieprasījumu nākamā gada budžetā, līdzekļus šim mērķim nav pieprasījusi. Viņš atzina, ka patlaban no IZM tiek gaidīta iniciatīva, kā šo jautājumu atrisinās, un cer, ka ministrija piedāvās arī finansējuma avotu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: