Patēriņa cenas 2012. gadā palielinājās par 1,6%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 2%, bet pakalpojumiem - par 0,5%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes publiskotā informācija.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām 2012. gadā bija cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai, transportam, kā arī cenu kritumam sakaru pakalpojumiem.

Mājokļa grupā cenas pieauga vidēji par 5,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums siltumenerģijai - par 14,6%, dabas gāzei - par 17,3%. Dārgāki kļuva arī atkritumu savākšanas pakalpojumi par 3,9%, mājokļa īres maksa - par 9,6%, savukārt elektroenerģija kļuva lētāka par 0,8%.

Pārtikas preces un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 3,1%. Visvairāk cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem - par 15,4%, augļiem - par 12,3%, gaļai un gaļas izstrādājumiem - par 2,7%, maizei un graudaugu izstrādājumiem - par 1,8%, pienam, sieram un olām - par 1,5%. Cenu kritums gada laikā bija vērojams tējai un kafijai - par 2,8%.

Cenu kāpumu transporta grupā visbūtiskāk ietekmēja degvielas sadārdzināšanās par 4,5%, tai skaitā benzīnam - par 6,4%, bet dīzeļdegvielai - par 2,1%. Pasažieru transporta pakalpojumu cenas pieauga par 2,5%, ko noteica sauszemes transporta pakalpojumu un aviobiļešu sadārdzināšanās. Autotransporta iegāde gada laikā kļuva par 6,9% lētāka.

Sakaru pakalpojumu cenas ietekmēja maksas samazināšanās mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem par 9,3%, kā arī interneta izmantošanas pakalpojumiem par 6,8%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami ēdināšanas pakalpojumiem, atpūtas un kultūras pakalpojumiem, kā arī personīgās aprūpes precēm. Lētākas kļuva televīzijas, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas un datu ieraksta līdzekļi.

Administratīvi uzraugāmo un regulējamo preču un pakalpojumu cenas 2012. gadā pieauga par 5,8%, bet neregulējamo - par 0,8%.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājies par 2,3%. Šis ir viens no Māstrihtas kritērijiem, pēc kura vērtē Latvijas ekonomikas atbilstību eiro ieviešanai.

Savukārt 2012. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, patēriņa cenas nemainījās. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,1%, bet pakalpojumiem tas nemainījās.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai un transporta precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apaviem.

Pārtikas grupā cenas visvairāk pieauga maizei un graudaugu izstrādājumiem - par 0,3%, dārzeņiem un kartupeļiem - par 9,5%, olām - par 2%, eļļai un taukiem - 0,8%, tējai un kafijai - par 0,9%.

Savukārt cenu kritums bija vērojams gaļai un gaļas izstrādājumiem - par 0,8%, zivīm un zivju izstrādājumiem - 0,9%, pienam un piena produktiem - 1,1%, sieram - 0,5%, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem - 2%.

Būtiskākā ietekme transporta grupā bija degvielas cenu kāpumam par 0,7%, ko veidoja cenu kāpums benzīnam par 1,5%, cenu kritums dīzeļdegvielai un auto gāzei attiecīgi par 0,4% un 2%.

Sezonas atlaižu un izpārdošanu ietekmē apaviem cenas samazinājās par 5,3%, apģērbu piederumiem - par 0,4%, bet apģērbiem cenas pieauga vidēji par 0,4%.

Akciju ietekmē lētāki kļuva alkoholiskie dzērieni par 0,4%, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības preces - par 1,6%, kā arī personīgās aprūpes preces - par 0,8%.

2011.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 4,4%.

2011. gada decembrī, salīdzinot ar 2011. gada novembri, patēriņa cenas nemainījās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: