Saeima šodien otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas paredz jau nākamgad piemērot atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN) daudzbērnu ģimenēm.

Deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz piemērot NĪN atlaidi 50% apmērā par dzīvojamo objektu (māju vai dzīvokli un tam piekritīgo zemi), kurā ir deklarēti daudzbērnu ģimenes locekļi ar vismaz trīs bērniem.

Priekšlikums arī paredz, ka NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm nevarēs pārsniegt 300 latus gadā iepriekš plānoto 120 latu vietā.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šim priekšlikumam piekritusi, cerot, ka Saeima tomēr centīsies rast kompromisu saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājuma ietekmes kompensēšanu pašvaldībām, informēja LPS pārstāve Ilze Mutjanko.

Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" arī paredz noteikt, ka neapstrādāta lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir visa lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, kurā vairāk nekā 30% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības attiecīgajā zemes vienībā līdz kārtējā gada 1. septembrim netiek izmantoti lauksaimniecības produktu ražošanai vai audzēšanai. Patlaban likums paredz, ka neapstrādāta lauksaimniecībā izmantojumā zeme ir tā zemes platība, kurā 70% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības netiek izmantoti lauksaimniecībā.

Šāds priekšlikums tika izstrādāts, jo patlaban esot ļoti liels gadījumu skaits, kad zemes īpašnieki, lai izvairītos no palielinātā nodokļa nomaksas, apstrādā tikai mazāko daļu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, lai iekļautos 30% kritērijā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: