Palielinoties pieprasījumam pēc izejvielām un pieaugot lopbarības cenām, piena un gaļas izstrādājumu cenas varētu pieaugt, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Latvijas Tirgotāju asociācija oktobra sākumā nāca klajā ar paziņojumu, ka biržas spekulāciju, slikto ražu un augsto graudu cenu dēļ tuvākajā laikā cenas pieaugšot vairākām produktu grupām, tostarp pienam un gaļai.

 

ZM pārstāve atzina, ka Latvijā piena iepirkuma cenas no janvāra līdz septembrim samazinājās par vairāk nekā 18%, nokrītot līdz par 174,20 latiem par tonnu, tomēr drīzumā sagaidāms tās kāpums.

"Lielāks cenas samazinājums bija Lietuvā - 24%. Igaunijā šajā laikposmā cena pazeminājusies par 13%, bet Eiropas Savienības (ES) kopējā vidējā iepirkuma cena - par 10%. Tomēr, ņemot vērā cenu pieauguma tendenci piena produktu tirgos un izejvielas pieprasījuma pieauguma tendenci, Briselē prognozē, ka tuvākos mēnešos var sagaidīt arī vispārēju piena iepirkuma cenas pieaugumu," norādīja ZM pārstāve, neprecizējot pieauguma apmērus.

 

Viņa arī sacīja, ka Latvijā joprojām ir augstākā vidējā sviesta cena ES, kas skaidrojams ar Latvijas nelielo iekšējā tirgus potenciālu un salīdzinoši nelieliem ražošanas un eksporta apjomiem.

"Tomēr vērojama tendence, ka sviesta cena pazeminās - 2012.gadā no janvāra līdz septembra vidum tā pazeminājusies par 11% un septembra vidū bija 2790 lati par vienu tonnu salīdzinājumā ar 2248 latiem par vienu tonnu ES," atzina Freimane.

Tāpat viņa norādīja, ka gaļa un tās izstrādājumi arī ir "tā produkcijas grupa, kur cena varētu nedaudz pieaugt".

"Jau ilgāku laiku ne tikai Latvijā, bet ES kopumā vērojamas samērā augstas cenas visa veida gaļām - cūkgaļai, liellopu, putnu gaļai. Piemēram, šī gada septembrī Latvijā cūkgaļas cena bija 137,74 lati par 100 kilogramiem, kas ir attiecīgi par 36% vairāk nekā 2011. gada janvārī un par 15% vairāk nekā 2012. gada janvārī," sacīja Freimane.

Viņa norādīja, ka cenu pieauguma iemesls galvenokārt saistīts ar pieaugošajām lopbarības cenām, kā arī ar gaļas ražošanas samazināšanās tendencēm ES kopumā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: