Ventspils ostā strādājošais uzņēmums "Ventspils Grain Terminal" apgrozījums pērn samazinājies par 41% - līdz 2,96 miljoniem latu, liecina "Firmas.lv" informācija.

2010. gadā apgrozījums bija 4,99 miljoni latu.

Pērn uzņēmums strādājis ar 298 547 latu zaudējumiem, lai gan 2010. gadā uzņēmuma peļņa sasniedza 393 115 latus.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2011. gadā pārkrauts par 62% graudu kravu mazāk nekā pirms gada - 262 000 tonnu. Apjomu samazinājums izskaidrojams ar 2010. gada zemo ražu Krievijā un Baltijas valstīs sausuma dēļ. 2011. gada pirmajā pusgadā termināls faktiski stāvējis dīkā.

Uzņēmuma kravu apgrozījumā Krievijas izcelsmes kravu īpatsvars bija 65%. Ņemot vērā Krievijas klientu iespējas, kā arī Kazahstānas akcionāru nodomus un potenciālu attiecībā uz graudu eksportu, ir visi priekšnosacījumi, lai 2012. gada sasniegtu jaudu, kas tuva projektētajai, teikts ziņojumā.

2011. gada zaudējumus plānots segt no nākamo gadu peļņas.

Šogad plānots saglabāt Krievijas klientus un palielināt Krievijas izcelsmes kravu pārkraušanas apjomus, tāpat plānots piesaistīt maksimālus Kazahstānas kviešu apjomus. Uzņēmums centīsies saglabāt Latvijas un Lietuvas klientu kravu bāzi, pastāvot tendencei, kad Lietuvas klienti izvēlas Lietuvas ostas.

Vadības paziņojumā arī uzsvērts, ka augstie graudu dzelzceļa pārvadājumu tarifi traucē pilnvērtīgai kravu piesaistei no Krievijas un Kazahstānas, jo pieaug transporta pakalpojumu vērtība. Tāpat jaunu pārkraušanas jaudu attīstības plānu īstenošana Liepājā un Klaipēdā izraisīs uz Ventspili orientēto Lietuvas kravu pamatdaļas pāradresēšanu.

Kompānijas attīstības plānu un darbības diversifikācijas ietvaros uzņēmums pērn sācis gatavot divu vērienīgu investīciju projektu īstenošanu - noliktavu saimniecības paplašināšanu, uzbūvējot termināļa 2. kārtu, un dzirnavu un makaronu ražotnes būvniecību. Par abiem projektiem veikti pirmsprojektēšanas izpētes darbi un sākotnējie aprēķini.

"Ventspils Grain Terminal" ir specializēts graudu komplekss, kas paredzēts graudu kravu uzkrāšanai un eksportam. Termināļa caurlaides spēja ir 1,5 miljoni tonnas graudu kravu gadā. Galvenie pārkraujamo graudu veidi ir pārtikas un lopbarības kvieši, rudzi, mieži un rapsis.

Akciju sabiedrība "Ventspils Grain Terminal" ir Latvijas un Kazahstānas kopuzņēmums ar reģistrēto statūtu kapitālu 5 500 000 latu. Partneri no Kazahstānas ir pārtikas graudu pārdevēji un eksportētāji pasaules tirgū.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: