Ārvalstu investoru uzkrātās tiešās investīcijas Ventspils uzņēmumu reģistrētajos pamatkapitālos 27.jūnijā sasniedza 122,4 miljonus latu. Salīdzinot ar 2011.gada 28.jūniju tās palielinājušās par 11,1 miljoniem jeb 10%.

Ventspils uzņēmumu pamatkapitālā ir reģistrētas tiešās investīcijas no 32 ārvalstīm, bet pērn ieguldītas 4,5 miljonu latu lielas investīcijas.

 

Pirmās ārvalstu investīcijas pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas Ventspils pilsētā 53,4 tūkst. Ls apmērā ienāca 1991.gadā. Krievijas Federācijas, Beļģijas un Zviedrijas valstu nauda tika ieguldīta transporta, zvejniecības un kokapstrādes nozarēs. Ārvalstu investīciju ieplūdi veicināja valsts uzņēmumu privatizācija, kura sākās 1993.-1995.gados.

 

Uzkrātās ārvalstu investīcijas Ventspilī reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā, milj. Ls

 




Avots: Lursoft dati uz 2012.gada 27.jūniju

 

Ventspils pilsētā ārvalstu tiešo investīciju apjoms uz 1 iedzīvotāju ir Ls 3213 un tas ir par 33.5% vairāk kā vidēji Latvijā. Republikas pilsētu grupā Ventspils ierindojās otrajā vietā aiz Rīgas.

 

Ārvalstu tiešās investīcijas uz 1 iedzīvotāju Latvijā un lielajās pilsētās 2012.gada 27.jūnijā, Ls

 

 

Avots: Lursoft dati uz 2012.gada 27.jūniju

 

2011.gada beigās lielākais ārvalstu investors Ventspilī bija Šveice. Līdz 2011.gada beigām Šveice Ventspils uzņēmumos ieguldījusi tiešās investīcijas 47 milj. Ls (38,4% no tiešo investīciju kopapjoma). Nīderlandes tiešo ieguldījumu apjoms bija 22 milj. Ls (18%), bet trešajā vietā ir Britu Virdžīnu salas ar 15,6 milj. Ls (13%).

 

Ventspilī vislielākais ārvalstu tiešo investīciju īpatsvars ir nozarē „Transports un uzglabāšana”. Uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas šajā nozarē veido 61% no visām uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām.

 

Ārvalstu investoru tiešo investīciju īpatsvars Ventspilī sadalījumā pa darbības veidiem, %

 

 

 

 

Avots: Lursoft dati uz 2012.gada 27.jūniju

 

Tiešo investīciju raksturo ilgtermiņa attiecības starp vienas ekonomikas rezidentu (tiešais ieguldītājs) un citas ekonomikas rezidenta uzņēmumu (tiešo investīciju uzņēmums). Investīcijas var uzskatīt par tiešajām, ja tiešajam ieguldītājam pieder 10% un vairāk no parastajām akcijām vai balsstiesībām, vai ekvivalenta līdzdalība tiešo investīciju uzņēmumā.

Ārvalstu investīcijas ir ārvalstu fizisko un juridisko personu ieguldījumi Latvijā reģistrēto uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību pamatkapitālā tiešo un portfeļinvestīciju veidā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: