Viens no Ventspils vecākajiem uzņēmumiem – maizes kombināts – gatavojas iesniegt maksātnespējas pieteikumu.

Par šo lēmumu paziņojis AS Ventspils maiznieks vadītājs un lielākais akcionārs Klāvs Ķuda. Par uzņēmuma maksātnespējas iemeslu Ķuda uzskata konkurenci tirgū, ko maizes kombināts nespēja izturēt. Teorētiski tomēr paliek maza cerība, ka pēc maksātnespējas pasludināšanas sekos sanācija un uzņēmuma paglābšana no bankrota.

Pa šo ceļu patlaban iet vēl viens no Ventspils uzņēmumiem, kas ražo pārtiku, – zivju konservu kombināts. Tomēr Ķuda neizslēdz arī notikumu attīstības sliktāko scenāriju – maizes kombināta bankrotu. Vienlaikus viņš meklē arī citus variantus, neizslēdzot uzņēmuma pārdošanu. Viņš piekrīt tam, ka uzņēmums nevarēja sekmīgi konkurēt maizes tirgū, strādādams milzīgā padomju laikā celtā vecā ēkā, ko turklāt maizes kombinātam nācās nomāt no privātīpašnieka.

Ventas Balss jau ir rakstījusi par to, ka 9. jūlijā uzņēmumā apturēja maizes cepšanu un vairāk nekā 100 maizes kombināta darbinieku tika palaisti bezalgas atvaļinājumā. Nodokļu parādu dēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) nobloķēja maizes kombināta bankas kontus, un uzņēmuma darbība bija paralizēta.

VID pārstāvji nesniedz informāciju par AS Ventspils maiznieks parāda lielumu, vadoties pēc Nodokļu maksātāju datu aizsardzības likuma. Agrāk masu informācijas līdzekļos bija parādījusies informācija par to, ka sarakstā, kurā minēti lielākie valsts parādnieki ar nodokļu parādu virs 300 tūkstošiem latu, AS Ventspils maiznieks nav.

Komunikācijas nodaļas galvenā speciāliste Ieva Dzilna apgalvo, ka VID vienmēr nāk pretī uzņēmumiem parādniekiem – pagarina nodokļu nomaksas termiņu, kopā ar uzņēmumu sastāda grafiku parādu nomaksai pa daļām. Visas šīs iespējas Ventspils maiznieks jau ir izmantojis. Ķuda atzīst, ka nav izdevies atmaksāt nodokļu parādus arī pa daļām. «Negribu nekur vainot valsts struktūras. Laikam jau tās ir darījušas mūsu labā visu, ko varēja,» konstatē Ķuda.

Tomēr, ja VID nebūtu nobloķējis bankas kontu, maizes kombināts, iespējams, strādātu vēl šodien. Iemesli tik radikāliem mēriem var būt visdažādākie. Ieva Dzilna precizē, ka parasti VID izlemj pieņemt tādus mērus tāpēc, lai novērstu naudas aizplūšanu no kontiem.

Klāvam Ķudam un viņa firmai K un Co pieder 85% uzņēmuma akciju. 10% Ventspils maiznieka akciju pieder tā darbiniekiem, bet vēl 5% – valstij Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) personā.

VSAA vecākais ekonomists Ainārs Dobroze piekrīt Ķudas viedoklim par to, ka maksātnespēja – tas ir, iespējams, labākais risinājums šajā situācijā. «Ja maizes kombināts turpinātu strādāt, tad tā parādi ar katru dienu tikai pieaugtu,» saka Dobroze. Maksātnespējas liktenis piemeklējis arī citas maizes ražotnes, kurās VSAA piederēja nelielas daļas, – Jelgavas un Liepājas maizes kombinātus.

Kamēr akcionāri lemj Ventspils maizes kombināta likteni, tā darbinieki pūlas aizstāvēt tiesības civilizēti šķirties no darba devēja. Aptuveni 15 no 115 kombinātā strādājošajiem nepiekrita pagarināt bezalgas atvaļinājumu un, konsultējušies ar VSAA un Darba inspekciju, pieprasīja darba devējam nodrošināt viņus ar darbu. Aizvakar šie darbinieki maizes kombināta kantorī saņēma paziņojumus par to, ka sakarā ar saimnieciskās darbības apturēšanu un štatu samazināšanu viņi tiek atbrīvoti no darba ar 24. augustu.

Šajā gadījumā darbinieki var cerēt uz atlaišanas pabalstu.

«Mūs viss apmierina, izņemot vienu – ko mums darīt līdz 24. augustam? – neziņā ir tie darbinieki, ko Ventas Balss trešdien sastapa pie maizes kombināta. Viņi gatavojas katru darbdienu ierasties maizes kombinātā, baidoties, ka pretējā gadījumā viņus var atlaist par darba kavējumiem. Vairāki darbinieki gribētu no darba aiziet paši, jo ir atraduši citu. Tomēr aizvakar viņi nevarēja maizes kombinātā saņemt savas nodokļu grāmatiņas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: