Ventspils brīvostas pārvalde, gatavojoties 750. gadadienai, kopš vēstures hronikās pirmo reizi minēta Ventspils osta, sākusi darbu pie grāmatas par tās vēsturi. Ikviens, kura atmiņas apcirkņos, fotoalbumā vai kur citur glabājas kāda liecība par Ventspils ostu, tiek aicināts dalīties ar tām.

Ventspils osta jau kopš sendienām sava izdevīgā novietojuma dēļ, kā arī pateicoties tam, ka ziemā neaizsalst, bijusi svarīgs tirdzniecības ceļš, kas savieno Austrumus un Rietumus. Tādēļ vācu krustneši, ieradušies Latvijas teritorijā, vienu no saviem cietokšņiem uzcēla tieši Ventas krastos pie Baltijas jūras.

Vispirms tapa pirmās kuģu piestātnes, un tikai pēc tam pamazām sāka attīstīties arī Ventspils pilsēta. Vairākus gadu simtus turpinājās strauja pilsētas attīstība, un Ventspils vēl aizvien var lepoties, ka bijusi vēsturiski slavenajā Ziemeļvācijas tirdzniecības pilsētu savienībā – Hanzā.

Viens no ziedu laikiem Ventspils ostas vēsturē bijis Kurzemes hercogistes periods hercoga Jēkaba valdīšanas laikā. Tomēr visstraujākā attīstība ostā notika 19. gs. beigās, kad tika izbūvētas jaunas piestātnes un tapa spīķeri jeb noliktavas, no kuriem daži vēl aizvien liecina par tiem laikiem ostā. Taču, kad 20. gs. sākumā Maskava un Ventspils tika savienotas ar dzelzceļa līniju, caur Ventspils ostu vesto kravu skaits strauji pieauga.

Diemžēl sākto attīstību tolaik pārtrauca Pirmais pasaules karš. Arī Otrā pasaules kara laikā Ventspils osta cieta. Savukārt padomju laikā tās nozīme atkal pieauga un Ventspils kļuva par vienu no vadošajām PSRS ostām un ķīmisko produktu eksporta un pārstrādes centru.

Kā liecina tā laika preses izdevumos publicētais un aculiecinieku stāstītais, pilsēta vienmēr elpojusi vienā ritmā ar ostu, bet ostā bija sava republika – ar savām paražām, tradīcijām un laikmeta iezīmēm. Un tieši tādēļ, ka daļa no salīdzinoši nesenās vēstures vēl aizvien ir dzīva cilvēku atmiņās, aicinām dalīties, lai kopīgi glabātu liecības par mūsu ostas vēsturi. Jāatzīmē, ka liecības par šodienas ostas dzīvi tiek glabātas Ventspils brīvostas pārvaldes Mārketinga un attīstības nodaļas veidotajā digitālajā arhīvā.

Informācija tiks gaidīta: 

Ventas Balss redakcijā,

Saules ielā 10,

darbdienās

no plkst. 14.00 līdz 16.00 vai arī zvanot

pa tālruni 28230152,

vai rakstot uz e-pastu: dace@ventasbalss.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: