„Iemāciet viņiem teorijas un prakses pamatus, pārējo pieslīpēsim mēs,” tā Ventspils brīvostas pārvaldē uzņēmēji teica, runājot par darbinieku apmācību Ventspils profesionālajā vidusskolā.

17. janvārī Ventspils brīvostas pārvalde aicināja pie sarunu galda Ventspils metālapstrādes uzņēmumu un profesionālās vidusskolas pārstāvjus, lai pārrunātu sadarbības iespējas darbinieku sagatavošanā un piesaistē ražošanas uzņēmumiem Ventspilī.

„Kvalitatīvas profesionālās izglītības iestādes atrašanās tiešā ražotņu tuvumā ir ļoti būtiska reģiona ekonomiskajai attīstībai,” atklājot sanāksmi teica Ventspils brīvostas pārvaldes Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Igors Udodovs. Lai nodrošinātu labu speciālistu pieprasījumu, viņus nepieciešams apmācīt atbilstoši ražošanas uzņēmumu prasībām, kas, savukārt, ir arī viens no galvenajiem Ziemeļkurzemes profesionālās izglītības kompetences centra "Ventspils Profesionālā vidusskola" (PIKC) mērķiem. Lai pārrunātu šos jautājumus un, iespējams, vienotos par sadarbības formu, Ventspils brīvostas pārvalde aicināja uz tikšanos Ventspils metālapstrādes uzņēmumu un PIKC pārstāvjus.

PIKC direktore Kristīne Vāgnere informēja par skolas piedāvātajām izglītības programmām un gaidāmajām izmaiņām nākotnē. Direktore uzsvēra, ka skola sevi redz vidū starp darbinieku un uzņēmēju, kā pakalpojumu sniedzēju, kas sagatavo darbaspēku ražošanai, un sadarbībai ar Ventspils ražotnēm piešķir lielu nozīmi.

Par nesen pieredzēto izaicinājumu, piesaistot darbiniekus SIA „Bucher Schoerling Baltic” rūpnīcai, stāstīja tās valdes priekšsēdētājs Niklaus Huser. „Šobrīd 46 metinātāji, tai skaitā četras sievietes, ir atrasti un apmācīti darbam, bet mēs domājam ilgtermiņā, tāpēc sadarbība ar citiem nozares uzņēmumiem Ventspilī un skolu mums ir ļoti svarīga,” uzsvēra N.Huser, kurš pats arī bija šāda nozares sadarbības projekta iniciators. Daloties ar zināšanām par pieredzēto Šveicē un Vācijā, N.Huser teica: „Nav labi, ka Latvijā 70% pēc vidusskolas dodas uz augstskolām un studē vienu un to pašu, Šveicē un Vācijā tie ir tikai 15%, bet pārējie izvēlas profesijas.” SIA „Bucher Schoerling Baltic” valdes priekšsēdētājs apliecināja, ka uzņēmums ir gatavs ļoti aktīvi iesaistīties profesionālās izglītības pilnveidē Ventspilī gan finansiāli, gan ar savu pieredzi un reālām prakses vietām. Tāpat N.Huser akcentēja nepieciešamību veidot ciešu sadarbības tīklu ar citiem nozares uzņēmumiem, lai risinātu darbinieku mainības jautājumu. SIA „Malmar Sheet Metal” ražotnes vadītājs Māris Petrovskis apliecināja, ka arī šajā uzņēmumā par līdzīgu sadarbības projektu nepieciešamību ir runāts, jau šobrīd ir pozitīva sadarbība ar SIA „Bucher Schoerling Baltic” un uzņēmums noteikti ir gatavs iesaistīties darbinieku profesionālās sagatavošanas programmu attīstībā.

Ventspils augsto tehnoloģiju parka valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs informēja par iespējām piesaistīt līdzekļus metālapstrādes nozares speciālistu apmācībai no Eiropas Sociālā fonda, jo šādu projektu realizē viens no VATP dibinātājiem Mašīnbūves un Metālapstrādes rūpniecības asociācija.

Klātesošie vienojās, ka ideja par sadarbības projektu profesionālās izglītības programmu īstenošanā ir atbalstāma, nolēma izvirzīt pārstāvjus no katras puses, kas tālāk ar šo jautājumu varētu strādāt, un nākamajā tikšanās reizē jau pārrunāt konkrētus praktiski darāmus darbus.  

Ventspils brīvostas pārvalde īsteno Ostu attīstības programmā noteikto mērķi attīstīt rūpniecību brīvostas teritorijā. Kopš 2002. gada darbībai Ventspilī ir piesaistīti 18 jauni (ārvalstu un pašmāju) ražojošie uzņēmumi. Kopš 2002. gada, kad Ventspils ražojošajā sektorā strādāja 1185 darbinieki, darba vietu skaits šajā jomā ir divkāršojies. Salīdzinājumā ar 2002. gadu Ventspilī ir desmitkāršojusies rūpnieciskās produkcijas izlaide, bet eksports apstrādes rūpniecībā ir divdesmitkāršojies. Ja 2002. gadā Ventspilī eksportam tika saražota produkcija par 2,2milj.latu, tad 2010. gadā - par 44,8 milj. latu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: