Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre uzskata, ka speciālās ekonomiskās zonās un brīvostas ļauj veiksmīgāk piesaistīt investīcijas.

Speciālās ekonomiskās zonas un brīvostas ir efektīvs uzņēmējdarbības atbalsta un investīciju piesaistes instruments, kas sniedz pozitīvu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībai un ekonomiskajai aktivitātei gan konkrētajā reģionā, gan valstī kopumā.

Pilnveidojot ekonomisko zonu un brīvostu darbu, tiek veikti lieli ieguldījumi ražošanas un infrastruktūras attīstībā, ieviešot jaunas tehnoloģijas, ražojot inovatīvus un eksportspējīgus produktus, kā arī sniedzot pakalpojumus.

Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībās esošajiem provizoriskajiem datiem, 2010. gadā investīciju apjoms speciālajās ekonomiskajā zonās un brīvostās bija aptuveni 50 milj. latu, tajās darbojās vairāk nekā 130 uzņēmumu, nodrošinot vairāk nekā 6500 darba vietu. Tas ir pierādījums ekonomiskajam ieguvumam, ko sniedz speciālo ekonomisko zonu un brīvostu darbība, tādējādi veicinot ekonomisko aktivitāti šajos reģionos un nodrošinot kopējo preču un pakalpojumu plūsmu, kas savukārt veicina Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Tādējādi Ekonomikas ministrija atbalsta speciālo ekonomisko zonu (SEZ) un brīvostu darbības termiņa pagarināšanu un uzskata, ka atbalsts tām ir jāturpina arī pēc 2017.gada.

Kā zināms, Satiksmes ministrija jau izstrādājusi un uzsākusi saskaņošanas procedūru gan Latvijā, gan Eiropas Komisijā (EK) grozījumiem normatīvajos aktos, paredzot SEZ darbības termiņa pagarinājumu līdz 2035. gadam. Ekonomikas ministrija no savas puses atbalstīs šīs sarunas, kā arī palīdzēs argumentēt un pierādīt EK SEZ pozitīvo ieguldījumu ne tikai Latvijas ekonomikai kopumā, bet īpaši uzsverot to devumu ekonomiskās aktivitātes kāpumam reģionā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: