Ventspils brīvostas pārvaldes ēka laikā, kad Latvija ieguva neatkarību, bija grausts, kas deviņdesmitajos gados, tieši tāpat kā Ventspils osta, atguva daļu no sava senā spožuma.

Brīvostas pārvaldes ēka celta 1898. gadā, kad virs ledus pagraba, kas uzkalniņā atradās jau kopš 19. gadsimta sākuma, uzbūvēja viesnīcu un restorānu ar smalku nosaukumu – Royal. Savukārt ledus pagrabā viesnīcas un restorāna apmeklētāji varēja spēlēt tā laika boulingu – ķegļus. 1909. gadā viesnīca tika paplašināta paralēli Ostas ielai un pils pusē savienota ar saimniecības ēku, bet pēc 1911. gada tai Jāņa un Nabagu ielas stūrī tika izveidota daļēji slēgta terase.

No 1945. gada līdz pat 1990. gadam ēkā atradās PSRS Bruņoto spēku Baltijas flotes karaspēka daļas štābs. Vēsturniece Ingrīda Štrumfa stāsta, ka padomju laikos Jāņa ielas gals bija aizliegtā zona, līdz ar to nav daudz informācijas par to šajā laika periodā.

Tomēr juku laikos, astoņdesmito gadu beigās, vēsturniece atceras ēku, kurā bija telpas, kam nevajadzēja logu – to, kas notika ārā, varēja redzēt caur plaisām ēkas sienās. «Tur atradās ķīpās sasieti jūrnieku bušlati, blūzes, melnās bikses, apkaklītes – sakrautas lielās kaudzēs un klātas ar vieglu pelējuma kārtu,» atceras Štrumfa.

Vienlaikus vēsturniece atzinīgi vērtē Ventspils pilsētas vadības lēmumu – neatdot ēku naftas kompāniju rokās, bet sakārtot to un izmantot, atdodot tai daļu no senā spožuma.

1997. gadā SIA Nams Sergeja Ņikiforova vadībā izstrādāja ēkas rekonstrukcijas projektu. To realizēja SIA Arbo laikā no 1997. gada oktobra līdz 1998. gada novembrim.

«Tā mēs tikām pie nama, kas, protams, vairs nav autentiska vecā Royal viesnīca, bet ir saglabājis savu priekšstatu par fasādēm, kas ir ar historisma un jūgendstila iezīmēm,» pilsētas domes lēmumu apsveic Ingrīda Štrumfa. Rekonstruētā ēka saņēmusi arī Latvijas Arhitektu savienības balvu kā labākais 1998. gadā rekonstruētais objekts Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: