2019. gada 18. decembra vakarā ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs paziņojis par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostas pārvalde izsaka pateicību visām iesaistītajām pusēm par operatīvo darbu ārkārtas situācijā, kas rezultējies ar sankciju atcelšanu un iespēju Ventspils ostai atsākt darbu ikdienas režīmā. Šīs nedēļas laikā notikumi attīstījās visai strauji.

Pateicība par operatīvo darbību

Lēmums par sankciju atcelšanu Ventspils brīvostai šajā brīdī bija ārkārtīgi svarīgs. Tāpēc Ventspils brīvostas pārvalde vēlas izteikt lielu pateicību Ministru kabinetam, īpaši satiksmes un ārlietu ministriem un ministriju darbiniekiem, kas ārkārtas režīmā profesionāli strādāja, nežēlojot laiku un spēkus ne darba laikā, ne brīvdienās, lai panāktu šādu lēmumu maksimāli īsā periodā. Operatīvu darbu un izlēmību šis laiks prasīja arī no Ventspils brīvostas valdes locekļiem – valdes priekšsēdētājas Ingunas Strautmanes, vietnieka Ģirta Valda Kristovska un valdes locekļiem Lailas Spaliņas un Rūdolfa Nereta.

Pateicība par sapratni un operatīvo reaģēšanu, lai novērstu iespējamo krīzi Ventspils ostā, arī Ventspils pašvaldībai. Lai gan Ventspils brīvostas pārvaldība šobrīd ir pilnībā nodota valstij, Ventspils osta bija, ir un būs nozīmīga Ventspils pašvaldības daļa. Īpaši svarīgs šajās dienās bija arī sadarbības partneru atbalsts un uzticība, kā arī kopīgs darbs, lai rastu risinājumu, kā izkļūt no kritiskās situācijas. Īpašs paldies bankām, kas pēc būtības iedziļinājās problēmsituācijā un centās to risināt!

Ventspils brīvosta nav tikai Ventspils brīvostas pārvalde. Ventspils brīvosta ir ostas termināļi, stividori, aģentūras, rūpniecības uzņēmumi un daudzi citi, kuru darbs ir saistīts ar Ventspils brīvostu. Ventspils brīvostas pārvalde vēlas teikt paldies visiem par pacietību un uz risinājumiem vērstu darbību, lai nodrošinātu Ventspils ostas darbības nepārtrauktību.

Pārvaldnieks tiekas ar stividoriem

Līdz ar ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojumu par sankciju atcelšanu Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu. Vakar ostā bija ienākuši divi kuģi – viens sauskravas kuģis un viens tankkuģis –, un dienas laikā bija plānotas vēl vismaz trīs kuģu – tankkuģa, sauskravas kuģa un prāmja – ienākšana.

Vakar, 19. decembrī, jaunais Ventspils brīvostas pārvaldnieks Andris Purmalis tikās ar visu termināļu un stividorkompāniju, kas strādā Ventspils brīvostā, pārstāvjiem, lai pateiktos uzņēmējiem par sapratni, atsaucību, kā arī psiholoģisko noturību krīzes situācijā, kādā bija nonākusi Ventspils brīvosta. Šobrīd darbība var atsākties ikdienas režīmā, tāpēc sanāksme bija iespēja ieskicēt tālākās darbības plānus. Andris Purmalis uzsvēra, ka katram ostas terminālim jāredz sevi ostas investīciju plānā, tāpēc jau tuvākajā laikā pārvaldnieks organizēs individuālas tikšanās ar katru termināli, lai noskaidrotu, kā tieši brīvostas pārvalde var iesaistīties, lai konkrētā termināļa un līdz ar to visas ostas kravu apgrozījums varētu uzlaboties.

Apstiprināta jauna valde un pārvaldnieks

2019. gada 14. decembrī stājās spēkā grozījumi likumā Par ostām, kas nosaka, ka Ventspils brīvostas valde sastāv no četriem locekļiem – ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzītajiem pārstāvjiem. 17. decembrī notika Ventspils brīvostas valdes sēde, kurā par Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāju tika iecelta satiksmes ministra izvirzītā pārstāve Inguna Strautmane, bet par vietnieku – finanšu ministra izvirzītais pārstāvis Ģirts Valdis Kristovskis. Pārējo divu valdes locekļu pienākumus turpina pildīt ekonomikas ministra pārstāvis Rūdolfs Nerets, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pārstāve Laila Spaliņa.

Par Ventspils brīvostas pārvaldnieku valde iecēla Andri Purmali, kurš kopš 2004. gada vada Rīgas brīvostas pārvaldes iekšējās drošības dienestu. Andrim Purmalim ir arī iepriekšējā pieredze dažādu organizāciju reorganizācijā un risku pārvaldībā kā Latvijā, tā arī Ukrainā un Lietuvā.

Izveidota VAS Ventas osta

Lai nepārprotami nošķirtu ostas funkcijas no tās pārvaldītāja – Ventspils brīvostas pārvaldes, kas bija iekļauta sankciju sarakstā –, valdība lēmusi par jaunas valsts akciju sabiedrības (VAS) Ventas osta izveidi Ventspils ostas pārvaldīšanai. Jaunās VAS Ventas osta uzdevums būs pārvaldīt Ventspils ostas teritoriju, pilnībā vai daļēji pārņemot šobrīd Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas. Jaunās valsts kapitālsabiedrības izveides mērķis ir pēc iespējas samazināt sankciju iespējamās negatīvās sekas uz Latvijas tranzīta sektoru un ekonomiku kopumā. Ventspils brīvostas likuma grozījumos ir noteikts, ka VAS Ventas osta pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem.

Pārņem mantas un saistības

Prognozējams, ka vairākus mēnešus būs nepieciešams pārejas posms, kad paralēli darbosies gan Ventspils brīvostas pārvalde, gan jaundibinātā valsts akciju sabiedrība. Paredzēts, ka VAS Ventas osta Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki – speciālisti, tehniskais personāls u.c. – pāries darbā uz VAS Ventas osta pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai. Ventspils brīvostas pārvaldes darbiniekiem nav pamata satraukties par palikšanu bez darba jaunās VAS Ventas osta izveides dēļ, jo labi speciālisti būs nepieciešami arī turpmāk.

Sadarbība ar pašvaldību būtiska

Andris Purmalis uzsver, ka jebkurai ostai, bet jo īpaši Ventspilij, sadarbība ar vietējo pašvaldību ir īpaši būtiska un šajā ziņā nekas nemainīsies arī turpmāk. Tāpat nav nekāda pamata domāt, ka pārmaiņu dēļ ostas vadība zaudētu interesi par reklāmu sporta un kultūras pasākumos, skaidro Purmalis. Tomēr šobrīd galvenais uzdevums ir panākt ostas normālas darbības atjaunošanu, kam tiek veltītas visas pūles un darbības, strādājot ārkārtas režīmā.

Ventspils brīvosta nav tikai Ventspils brīvostas pārvalde. Tie ir ostas termināļi, stividori, aģentūras, rūpniecības uzņēmumi un daudzi citi, kuru darbs ir saistīts ar Ventspils brīvostu.

Pedejo 25 gadu laikā Ventspils ostā izbūvēti 6 jauni termināļi. Viens no tiem – Sulu terminalis.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -4
    Nah Nahs VIII 20.12.2019, 08:26:04

    Vēl cīņa nav galā un nebeigsies!

  • -4
    Nah Nahs VIII 20.12.2019, 09:02:34

    Domāta cīņa pret lembergistiem,kuru pilsētā ne mazums.Nezāle tik viegli neiznīks...Vajadzētu radikālākus līdzekļus?

  • -10
    keda 20.12.2019, 09:26:25

    un sakiman, kā tu domā, kāpēc tiek piesegtas Meroni darbības? Kāpēc valdi nepamet tie, kas tajā bija, kad sankcijas tika noteiktas? Viens no viņiem taču balsoja par to, ko korumpētais Ventspils četrinieks gribēja, vai ne? Visu pa vietām saliks laiks, bet skaidrs, ka nekas te nenotiek tāpat vien.

  • -11
    Viktors Torpēda 20.12.2019, 08:48:21

    Ventiņos ir spēks - mēs tik viegli nepadosimies.

  • -7
    Kriska 20.12.2019, 15:48:41

    Nu tikai būs : Смирно - равняйсь-кругом-шагом марш отсюда! Viens- cietumu ministrs , otrs - policists

  • 0
    Ēriks Leimanis 20.12.2019, 15:51:07

    Komunisti tik viegli nepadodās, uz priekšu biedri ienaidnieks tiks sakauts!

  • -1
    ventspilniece.lv 20.12.2019, 16:05:05

    Pareizi,sevišķi tāds rūdīts funkcionārs kā Lembergs.

  • -1
    Vadims Kevrelis 20.12.2019, 21:47:43

    Var redzēt ka ''VB''ir apmetusi kažoku uz otru pusi.Tik perfekts teksta salikums, kopš visur un visā ir slavēts tēvs un padomdevējs nu gadu 30.nav lasīts. Un pie tam opozīcijas deputāts Ģ,V.Kristovkis kurš ir pelts un visādi citādi nomelnots ir saņēmis uzslavas par operatīvu rīcību.Dīvaini vai ne ''VB''.

  • -4
    Katja 23.12.2019, 11:03:31

    Un ko tavs Kristovskis ir labu izdarījis pilsētai? Cik jaunas darba vietas radījis? Cik daudz ticies ar iedzīvotājiem, lai pastāstītu par saviem nākotnes plāniem attiecībā uz pilsētu? Vai ir parūpējies kaut par vienu jauna uzņēmuma izveidošanu? Kā ar atbalstu pensionāriem? Māmiņām? Kur ir Kristovska darbi? Sportam naudu atņēmis, tērē valsts līdzekļus kaut kādām bezjēdzīgām tiesām, tikai, lai publiski varētu paspīdēt. Bet tā jau ir - ar kaut ko savā brīvā laikā jānodarbojas.

  • -5
    Alberts 22.12.2019, 11:30:03

    Komjauniešu barvedi, ģirtiņu, dēliņu:(,Atkal kinuļi, tas nu gan nav smuki ....pēc tik daudzu gadu cīņas.par kādu no krēsliem........tikai par vietnieku,,,,,:)))

  • -2
    еs 23.12.2019, 12:36:11

    Vadimam Kevrelim.

    Droši vien VB bija (un ir) noslēgts līgums ar VBP uz visu 2019.gadu.
    Galu galā brīvosta maksā naudu VB.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: