Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija konceptuāli atbalstīja grozījumus Ventspils brīvostas likumā un likumā par ostām, paredzot Ventspils brīvostas saistības nodot jaundibināmajai VAS "Ventas osta".

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits sēdē teica, ka esošā situācija prasa rast ātrus risinājumus, tāpēc tiek rosināts dibināt jaunu valsts kompāniju, kas nodrošinātu Ventspils ostas darbību. Ministrs lūdza abus likumprojektus skatīt steidzamības kārtībā.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Džineta Innusa norādīja, ka vēl ir vairākas lietas, kas likumprojektā uz otro lasījumu būs jāprecizē, piemēram, tieši kādas funkcijas pārņems jaundibināmā kapitālsabiedrība.

Viņa arī paskaidroja, ka pārejas periodā Ventspils brīvostas pārvaldes galvenais uzdevums būs visas teritorijas, kas nav tikai osta, pārvaldīšana. Paredzēts, ka Ministru kabinets (MK) izdos noteikumus, kuros precīzi būs aprakstīts, kurš, par ko ir atbildīgs.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja Jāņa Vitenberga jautāto, kā tiks sadalītas funkcijas līdz MK noteikumu izdošanas brīdim, Innusa paskaidroja, ka tas vēl ir jāprecizē likumprojektā uz otro lasījumu.

Savukārt Linkaits skaidroja, ka jaundibināmajā uzņēmumā tiks iecelta pagaidu padome un pagaidu valde, un ne ilgāk kā gada laikā konkursā tiks atrasta pastāvīgā valde un padome. "Es gan domāju, ka tas būs ātrāk, jo būs skaidra ostas pārvaldes koncepcija," teica ministrs.

Vitenbergs arī jautāja, kāpēc "Ventas osta" tiks veidota kā 100% SM kapitālsabiedrība, nevis sadalīta uz četrām ministrijām, kuru pārstāvji pašreiz darbojas Ventspils brīvostas valdē. Linkaits skaidroja, ka pašreiz tas tiek darīts vienkāršības dēļ, bet ir iespējams, ka vēlāk kompānijas kapitālā daļas vienādi varētu piederēt četrām ministrijām.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji pastāstīja, ka likumprojektam ir jāpārveido struktūra, jo pašreiz piedāvātajā variantā pastāvīgajās likuma normās ir iestrādāti pārejas noteikumi. Turklāt ir jānodefinē, cik ilgi darbosies Ventspils brīvostas pārvaldes valde un kādā sastāvā. Juridiskais birojs arī pauda, ka nepieciešamās izmaiņas likumprojektā var sagatavot trešdienas laikā.

Komisijas deputāti vienojās likumprojektus atbalstīt pirmajā lasījumā, kā arī trešdien Saeimas ārkārtas sēdē lūgt to skatīt pirmajā lasījumā un steidzamības kārtībā. Deputāti vienojās, ka komisijas sēde, kurā izskatīs likumprojekta grozījumus otrajam lasījumam notiks trešdien pēcpusdienā vai ceturtdien, 20. decembrī, no rīta. Tā likumprojektu otrajā lasījumā būtu iespējams izskatīt un pieņemt Saeimas 20. decembra sēdē.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 17.decembrī, atbalstīja SM rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Kompānijas "Ventas osta" pamatkapitāls būs 35 000 eiro, bet kapitāldaļu turētāja būs SM.

Paredzēts, ka jaundibināmās "Ventas ostas" balsstiesīgās akcijas piederēs valstij un kapitālsabiedrības akcijas nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt. "Ventas osta" pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem.

Paredzēts pārejas posms, kurā sākotnēji paralēli darbosies Ventspils brīvostas pārvalde un jaundibinātā valsts kompānija. "Ventas osta" Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki - speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz "Ventas osta" pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: