Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā uzbūvēta un ekspluatācijā nodota jauna energoefektīva ēka – zinātnes un tehnoloģiju muzejs Kurzemes Democentrs. Muzeja apmeklētāji aizraujošā un atraktīvā veidā var iepazīt Kurzemes ražotāju produkciju, mūsdienu tehnoloģijas un inženierzinātnes, kā arī, pateicoties izglītojošu spēļu ekspozīcijām, piedalīties nopietnu problēmu risināšanā, ko izraisa klimata pārmaiņas pasaulē.

VATP – tehnoloģiskā ieleja

Kurzemes Democentra jaunajā ēkā apvienotas trīs svarīgas funkcijas – energoefektīva ēka, jauna ekspozīcija par klimata pārmaiņām un uzņēmuma SIA Aspired radošo darbnīcu zāle, kas piedāvā radošās darbnīcas apmeklētājiem. Kurzemes Democentra jaunās ēkas atklāšanas ceremonijā piedalījās viesi no pilsētas pašvaldības un valdības, kuri norādīja uz informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas straujo attīstību Ventspilī. Pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs pauda atzinību Ventspils Augsto tehnoloģiju parkam (VATP), viens no kura dibinātājiem ir Ventspils brīvosta, par izrādīto iniciatīvu un spēju piesaistīt Eiropas finansējumu – Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta – Kurzemes Democentra jaunās ēkas būvniecības projektam un jaunas interaktīvas ekspozīcijas izveidei, informējot par klimata pārmaiņām pasaulē un Latvijā. Pilsētas mērs īpašu vērību pievērsa tam, ka Democentra radošā sastāvdaļa, tajā skaitā jaunā ekspozīcija, ir izstrādāta Ventspilī.

Lembergs atgādināja, ka vēl pirms 15 gadiem pašreizējā VATP vietā bija tukšs, ar krūmiem aizaudzis laukums. Daudzi, tajā skaitā arī viņš pats, tolaik bija noskaņoti diezgan skeptiski par to, ka šajā vietā – pilsētas nomalē – būtu vērts attīstīt industriālo parku. Tas kļuva iespējams, pateicoties jaunajām tehnoloģijām un jaunajai domāšanai, uzsvēra Lembergs. «Dzīvē nav nekā nesasniedzama! Ir tikai jāģenerē idejas un jāstrādā pie to īstenošanas. Bet mēs vienmēr jūs atbalstīsim!» sacīja pašvaldības vadītājs, vēršoties pie VATP radošās komandas – iniciatora veidot Ventspilī interaktīvu zinātnes un tehnoloģiju centru. VATP tika izveidots, lai veicinātu industriālās vides attīstību Ventspilī. Tagad te ir īsta tehnoloģiju ieleja, norādīja VATP valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs.

Pieaug IKT nozīme

Tam, ka IKT nozīme pieaug visās dzīves jomās, pievērsa uzmanību arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Beļskis, kas bija ieradies Ventspilī uz Kurzemes Democentra atklāšanu. «Klimata izmaiņas skar toskait arī Latviju, un mums ir jābūt informētiem par to. IKT dod būtisku ieguldījumu klimatisko izmaiņu seku mazināšanā,» sacīja Beļskis.

Kurzemes Democentra jaunā energoefektīvā ēka arī pati demonstrē, kā var izmantot jaunās tehnoloģijas, lai samazinātu klimata pārmaiņu ietekmi. Enerģijas zemo patēriņu jaunajā Democentra ēkā nodrošina ekonomiskais apgaismojums, pateicoties diožu lampiņām LED, iebūvētajai ventilācijas sistēmai ar rekuperāciju, vadības un automatizācijas sistēmai, kā arī atjaunojamo resursu tehnoloģijai – saules baterijas un saules kolektors.

Paralēli ēkas būvniecībai tika veidots arī interaktīvais velostends Ceļojums energoefektivitātes pasaulē. Izmantojot šo eksponātu, var doties virtuālā izglītojošā veloceļojumā, kura laikā var ne tikai sadedzināt kalorijas, bet arī uzzināt atšķirību starp energoefektīvo pasīvo ēku un nesiltināto. Ceļotājiem ir jāatbild uz vairākiem jautājumiem, kas saistīti ar energoefektivitāti, un, jo precīzākas atbildes, jo ātrāks finišs. Pirmais šo jauno eksponātu izmēģināja domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Piedalīšanās projektu Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība atklātajā konkursā ļāvusi piesaistīt Democentra jaunās ēkas būvniecībai Eiropas finansējumu no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta – 2009. līdz 2014. gada perioda programma Nacionālā klimata politika. Par VATP partneri šajā projektā kļuva Norvēģijas bezpeļņas konsultatīvā organizācija Inter­national Development Norway. Projekta kopējās izmaksas – 906 533,80 eiro. Tajā skaitā finansējums no Eiropas Ekonomikas zonas – 815 880,51 eiro, VATP finansējums – 90 653,39 eiro. Būvprojekta autors – SIA ER3, būvniecības galvenais darbuzņēmējs – SIA Pilsbūve, būvuzraudzību īstenoja SIA Isliena V.

Investīcijas nākotnē

Igors Udodovs Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks

– Ventspils brīvostas pārvalde pirms vairāk nekā 10 gadiem bija viena no nodibinājuma Ventspils Augsto tehnoloģiju parks dibinātājām. Galvenais mūsu virsuzdevums bija izveidot Ventspilī organizāciju, kas veicina industriālās vides attīstību un palīdz piesaistīt Ventspilij jaunus ražojošos uzņēmumus. Tāpēc var teikt, ka VATP ir viens no Ventspils brīvostas pārvaldes krustbērniem. Šo gadu laikā VATP ir pierādījis savu patstāvību un drosmi pārliecinoši ieņemt svarīgu vietu ne tikai Ventspils, bet arī visas Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstības virzībā. VATP paspārnē darbību Ventspilī uzsākuši vairāki informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumi, aktīvi tiek veicināta jauno uzņēmēju izaugsme gan pirmsinkubatorā, gan Biznesa inkubatorā, kā arī realizēti dažādi pārrobežu projekti – viss ar vienu mērķi: veicināt industriālā sektora attīstību Ventspilī.

Par tādiem projektiem kā Kurzemes Democentrs ir īpaši liels prieks un lepnums. Šī vieta ļaus ne tikai uzskatāmi vispirms jau pašiem ventspilniekiem parādīt, kas tiek ražots aiz Ventspils rūpnīcu sienām, bet arī būs nozīmīgs papildinājums tam modernas izglītības attīstības ceļam, kas Ventspilī tiek mērķtiecīgi attīstīts jau vairākus gadus. Tā ir investīcija nākotnē, kas, perspektīvā skatoties, ir tikpat svarīga kā jaunas rūpnīcas atvēršana.

Noderīgi un aizraujoši

Ivars Eglājs VATP valdes priekšsēdētājs

– Savulaik Ventspils Augsto tehnoloģiju parks nāca klajā ar iniciatīvu veidot interaktīvu centru, kurā bērni, jaunieši un visi interesenti aizraujošā formā varētu iepazīt zinātnes un tehnoloģiju pasauli. Par tādu vietu 2012. gadā kļuva Kurzemes Democentrs, kas pēc diviem gadiem, 2014. gadā, saņēma zinātnes un tehnoloģiju muzeja statusu. Muzeja izveides mērķis kopš pirmsākumiem bija sniegt apmeklētājiem zināšanas par tehnoloģiskajiem produktiem, kas top Kurzemē, kā arī ar interaktīvo ekspozīciju, radošo darbnīcu un citu izglītojošo pasākumu palīdzību attīstīt bērnos un jauniešos interesi par tehnoloģijām, ietekmēt viņu profesionālo izvēli par labu inženierzinātnēm un dabaszinātnēm. Veiksmes pamatā ir biznesa princips: ja gribi izveidot dzīvotspējīgu produktu, tad ir jāizpildās vismaz vienam no diviem kritērijiem – jābūt praktiski noderīgam vai arī aizraujošam. Veidojot Kurzemes Democentru, mēs nolēmām apvienot šos divus kritērijus. Četru gadu laikā mūs ir apmeklējuši 15 000 apmeklētāju no 50 pasaules valstīm, kas apstiprina, ka mūsu lolojums tiešām ir noderīgs un aizraujošs. Savukārt, pateicoties pilsētas pašvaldības atbalstam un pūliņiem, muzeju apmeklē Latvijas un ārzemju diplomāti, kuri palīdz piesaistīt Kurzemes Democentram arī pasaules interesi.

Eksponāts Zaļā avīze palīdz uzzināt, kā mēra klimata pārmaiņas, kādi ir klimata pārmaiņu iemesli un sekas, kā arī noskaidrot, kā var pielāgoties pārmaiņām un vai tās ir novēršamas.

Interaktīvais eksponāts Transports un CO2 ļauj salīdzināt dažādu transporta līdzekļu radīto CO2 izmešu daudzumu. Uzkāpjot uz svariem, var redzēt, kuras automašīnas CO2 izmešu daudzumam maršrutā Ventspils–Rīga–Ventspils (apm. 380 km) atbilst lietotāja svars.

Paši cilvēki negatīvi ietekmē atmosfēras sastāvu, galvenokārt dedzinot fosilo kurināmo. Pateicoties cilvēku nepārdomātai rīcībai, uz Zemes ar katru gadu kļūst arvien siltāk. Spēle Klimata pārmaiņu ķīmiķis palīdz samazināt šo gāzu nokļūšanu atmosfērā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: