Ventspils brīvostas pārvaldes kuģu stāvēšanas piestātnes jeb Ziemas ostas rekonstrukcija iegājusi praktiskajā fāzē. Līdz pavasarim Valdemāra ielā 6 tiks izveidota ērta un mūsdienīga vieta nelielu kuģu stāvēšanai, kā arī vēl viena jauka apskates un atpūtas vieta ventspilniekiem un tūristiem.

Rekonstrukcijas darbu teritorija jau ir ierobežota, līdzās Ziemas ostai redzami celtniecības vagoniņi – droša pazīme par būvdarbu norisi, bet piestātnē jau darbojas ekskavators, kas demontē veco virsējo segumu. Ir sākusies rekonstrukcijas pirmā stadija – sagatavošanas jeb mobilizācijas darbi, skaidro būvdarbu vadītājs un galvenā darbuzņēmēja LNK Industries Group pārstāvis Salvis Druvaskalns. Līdz mēneša beigām tiks piegādāti celtniecības materiāli un sāksies aktīva būvniecība. Darbu veikšanai jau ir saņemta Ventspils domes būvatļauja, tomēr darbi pagaidām vēl nav uzņēmuši apgriezienus, jo līdz 15. novembrim darbojas aizliegums visu veidu hidrotehniskajiem darbiem zivju nārsta dēļ, norāda Ventspils brīvostas pārvaldes inženiere hidrotehniķe Viktorija Bursakovska. Atļauti rievsienas iedzīšanas darbi tikai no Ventas nodalītajā Ventspils brīvostas pārvaldes kuģu stāvēšdanas piestātņu daļā, taču jau pēc 15. novembra Ziemas ostas rekonstrukcija sāks ritēt pilnā sparā. Bez LNK Industries Group objektā vēl tiks nodarbinātas apakšorganizācijas – holdinga pastāvīgais partneris Latvijas tilti, kā arī Ventspils uzņēmumi SIA VIA, T-Vita, Volts-1. Druvaskalns īpaši uzsver, ka projekts ietver ne tikai Ziemas ostas rekonstrukciju, bet arī tai piegulošās teritorijas labiekārtošanu, toskait autostāvlaukuma izbūvi 39 vietām (ieskaitot invalīdu), dekoratīvo elementu jūras viļņu veidolā, kas vakarā tiks izgaismoti u.c.

 

Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar galveno darbuzņēmēju, Ziemas ostas rekonstrukciju paredzēts veikt 7 mēnešu laikā, proti, pavasarī darbiem jābūt pabeigtiem. Projekts sadalīts četros posmos, kuru gaitā tiks veikts visu Ziemas ostas piestātnes iekārtu pilns kapitālais remonts, uzsver Bursakovska. Rekonstrukcija paredz arī gultnes padziļināšanas darbus – ostas iekšpusē dziļums būs 4,5 m, bet no ārpuses – 6 m. Darbu kopējās izmaksas – 2,29 miljoni eiro, 85% no šīs summas apmaksās Eiropas Savienība no Kohēzijas fonda projekta „Ventspils brīvostas infrastruktūras attīstība” ietvaros.

 

Ziemas osta ir ar senu vēsturi, kas, iespējams, saistīta ar Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem, kad šo vietu izmantoja kā patvērumu kuģiem ziemā. 19. gadsimta beigās šeit tika uzbūvēta zvejas osta. Savukārt mūsdienās Ziemas osta tiek izmantota kā Ventspils brīvostas pārvaldes kuģu stāvvieta – naftas savācējkuģiem, gultnes dziļuma mērīšanas kuģim Skauts, ūdenslīdēju kuģim Neptūns, ekskursiju kuģītim Hercogs Jēkabs, kā arī diviem krasta apsardzes kuģiem. Pēc Ziemas ostas rekonstrukcijas Ventspils brīvostas pārvalde un krasta apsardzes kuģi atgriezīsies atjaunotajā stāvvietā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: