Lai arī viens no šīs vasaras centrālajiem ostas 750 gadu svinību pasākumiem – Jūras svētki – ar jūrnieku godināšanu, ieskatu ostas vēsturē, dziesmām, dančiem un citām svētkiem piedienošām izdarībām jau aizvadīts, priekšā vēl nākamais. 22. jūlijā Ventspils ostu greznos burinieki, aicinot uz klāja arī ventspilniekus.

Plānots, ka Ventspils ostā jau nākamās nedēļas sākumā ieradīsies ap 20 burinieku un jahtu, starp tiem arī vairāki A klases lielie un greznie burinieki, tādējādi pagodinot to 750 gadu jubilejā. Mūsu ostā piestās gan regates vecākais šoneris Caroline af Sandnes, gan arī viens no pasaules lielākajiem buriniekiem – Mir no Sanktpēterburgas.

Tiek gaidīti burinieki no Krievijas, Vācijas, Nīderlandes, Brazīlijas, Norvēģijas, Somijas, Beļģijas, Dānijas, Zviedrijas, Polijas. Buru kuģi un jahtas pietauvosies vienā no skaistākajām un populārākajām vietām Ventspilī – pie Ostas ielas promenādes, pretī Livonijas ordeņa pilij un vecpilsētai, kur gaidāmi krāšņi burāšanas un jūrniecības svētki.

The Tall Ships Races ir lielākā mācību burinieku un jahtu kopīgā regate pasaulē. Tajā ik gadu piedalās ap simts burinieku no visas pasaules. Regates pirmsākumi meklējami jau 1956. gadā, kad burāšanas aktīvisti secināja, ka buru kuģi uz neatgriešanos ir piekāpušies modernajiem, tādēļ, godinot tos, kas vēl bija darba kārtībā, sarīkoja pasaulē lielākajiem un vēl palikušajiem regati no Anglijas uz Portugāli.

Šogad regate sākās 4. jūlijā, kad burinieki atstāja Ārhusasostu Dānijā, un patlaban tie ir ceļā uz Helsinkiem. Helsinku ostu (Somija) skaistie burinieki greznos no 17. līdz 20. jūlijam. Pēc tam tie dosies tālāk uz Rīgas ostu, kas ir viens no šāgada regates atskaites punktiem, bet pa ceļam vairāki no tiem piestās arī Ventspilī. Regate noslēgsies 6. augustā Ščecinas ostā (Polija).

Visi buru kuģi ir sadalīti četrās sacensību klasēs.

Skatītāju interesi, protams, visvairāk piesaista tieši lielie A klases burinieki. Arī Ventspilī tie būs atvērti apskatei un uz tiem varēs uzkāpt ikviens interesents. Arī otrs lielākais šāgada TheTall Ships Races burinieki – Mir, kas jau pērn viesojās Ventspilī, – atkal atvēlēs ventspilniekiem savu klāju.

Ventspilī varēs apskatīt arī vienu no vistālāk atbraukušajiem prestižās pasaules regates TheTall Ships Races 2013 dalībniekiem – Cisne Branco no Brazīlijas. Tā garums ir 90 metru. Cisne Branco ir Brazīlijas Republikas kara flotes mācību burinieks, kam šī ir pirmā regate Baltijas jūrā.

No lielajiem buriniekiem mūsu ostā piestās arī Vācijā reģistrētā takelāžas barka Alexander von Humboldt II, kas ir jauns – tikai 2011. gadā būvēts – kuģis ar septiņiem apkalpes locekļiem. Tāpat ostu greznos arī Nīderlandes takelāžas gafelšoneris Gulden Leeuw,kas būvēts 1937. gadā un ko apkalpo 84 komandas locekļi. Gulden Leeuw sākotnēji būvēts kā jūras bioloģiskās izpētes kuģis Dānijas lauksaimniecības un zvejniecības ministrijas vajadzībām, bet vēlāk pārdots un veicis izpēti pat okeānā. Arī vēlāk mainījis īpašniekus, bet kopš 2000. gada uz tā mācību braucienus veikuši Dānijas jaunie jūrnieki. Kā saka kuģa īpašnieki, daudzi Dānijas jaunie jūrnieki savu pirmo jūras ceļojumu veikuši ar šo veco lēdiju. 2007. gadā tas pārveidots un kļuvis par trīsmastu burinieku, kas šodien piedāvā izklaides, kā arī mācību braucienus. Ir vērts apskatīt burinieka eleganto klāju, uz kura ir pat kamīns.

Starp B klases buriniekiem jeb tradicionālajiem buru kuģiem ar garumu, kas nav mazāks par 40 metriem, un tā dēvēto ūdens līniju vismaz 9,14 metru kā interesantākais jāmin norvēģu Caroline af Sandnes. Tas būvēts 1885. gadā. Tāpat starp vecākajiem Ventspils ostā gaidāmajiem kuģiem jāmin arī 1906. gadā būvētā Vega un 1936. gada gafelkečs Seute Deern II. B klasi pārstāvēs arī Helena no Somijas, Johann Smidt no Vācijas, Rupel no Beļģijas, kā arī Skonnerten Jylland no Dānijas un De Gallant no Nīderlandes.

No C klases jeb modernajiem buru kuģiem ar kopējo garumu mazāku nekā 40 metri un ūdenslīniju vismaz 9,14 metru, bet tādiem, kam nav spinnakera veida buras, Ventspilī būs apskatāms EbbTide Netherlands Antiļas, kā arī Gedanian no Polijas.

Burinieki Ventspils ostā ieradīsies 22. jūlijā, bet svētku pasākumi visas dienas garumā Ostas ielas promenādē notiks 23. un 24. jūlijā. Varēs apskatīt buriniekus, ieturēties brīvdabas kafejnīcās, iegādāties suvenīrus un amatniecības izstrādājumus, bērni varēs izklaidēties radošajās darbnīcās. Par svinīgu noskaņojumu, sākot no pulksten 14, gādās arī orķestri. Savukārt plkst. 18 vakarā parādē dosies burinieku komandas. Tai sekos koncerts, kurā priecēs arī Mirage Jazz Orchestra.

Trešdien, 24. jūlijā, pulksten 9 burinieki sastāsies parādei un dosies tālāk uz Rīgas ostu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: