Šogad darbarūķim ekskursiju kuģītim Hercogs Jēkabs apritēs 18 gadu. Sasniedzot savu pilngadību, kuģītis pārvadājis simtiem tūkstošu pasažieru un kļuvis par vienu no populārākajiem tūrisma objektiem mūsu pilsētā.

Šobrīd Hercogs Jēkabs tiek gatavots kārtējai tūrisma sezonai. Ziemā Hercogs Jēkabs atrodas ziemas ostā. Patlaban notiek remontdarbi, drīzumā kuģīti pārvietos uz doku, kur to izcels no ūdens, notīrīs un nokrāsos korpusu. Jaunajā sezonā uz kuģīša klāja tiks piedāvāti ērtāki apstākļi – pasažieru salonā un mehāniķa kajītē tiek uzstādīti jauni kondicionieri, nomainīs dažus logus.

 

Visus šos gadus Hercoga Jēkaba kapteinis ir bijušais zvejnieks Gunārs Dāvids. Sākumā kuģītis ostā pildīja sabiedriskā transporta funkciju, pārvadājot pasažierus no viena Ventas krasta uz otru. Tomēr tāds pakalpojums nebija pārāk pieprasīts. Pilnīgi cita dzīve Hercogam Jēkabam aizsākās, kad tas sāka pārvadāt tūristus, piedāvājot ekskursijas pa Ventspils ostā! «Kad kuģi izmantoja tikai tādēļ, lai pārceltu cilvēkus no viena krasta uz otru, tad visbiežāk tas kursēja gandrīz tukšs. Tagad sezonā dienā nepagūstam pārvadāt visus gribētājus,» stāsta kapteinis. Reizēm vasarā stāvvietā pie tirgus ir 10–15 autobusu, bet uz kuģa klāja vienlaikus var atrasties līdz 167 pasažieriem. Tādās dienās biļetes uz Hercogu Jēkabu tiek izpirktas vairākus reisus uz priekšu.

 

Hercogu Jēkabu iemīļojuši kā Latvijas, tā arī ārzemju tūristi. Ārzemnieki vēlas nofotografēties ar smaidīgo kapteini. Jo īpaši patīk fotografēties ķīniešiem, stāsta kapteinis Dāvids, piebilstot: «Manas fotogrāfijas ar tūristiem uz klāja laikam jau ir visos pasaules nostūros.» Nesen viņam zvanījuši draugi, kuru radi dzīvo Vācijā, un sacījuši, ka tikko Vācijas televīzijā rādījuši Ventspili un Hercogu Jēkabu ar Gunāru Dāvidu pie stūres rata.

 

Tiesa, ar fotografēšanos Gunāram Dāvidam bijuši arī kuriozi atgadījumi. Pērn ar Hercogu Jēkabu ekskursijā pa ostu devusies Kurdistānas delegācija; kapteinis, kā jau ierasts, devies uz klāja, lai nofotografētos ar viesiem. Smaidīgais ventiņš apķēris līdzās stāvošo sievieti lakatā. Pēc fotografēšanās pie kapteiņa piegājis vīrietis un aizrādījis, ka apķert precētu sievieti kurdiem nav pieņemts. Hercogs Jēkabs vizina ne tikai tūristus, bet arī diplomātu, biznesa delegācijas, citus augstus mūsu pilsētas un ostas viesus.

 

Jau pēc nepilniem diviem mēnešiem Hercogs Jēkabs atkal pārcelsies uz savu darba piestātni pilsētas krastmalā. Līdz ar kuģīti jauno sezonu ar nepacietību gaida arī tā kapteinis Gunārs Dāvids. Par ilggadēju darbu kapteinim pērn pasniegta Pilsētas balva.

Hercogs Jēkabs

būvēts 1995. gadā Holandē

garums – 26 m

platums – 4 m

iegrime – 1,7 m

maksimālais pasažieru skaits – 167

 

Ar Hercogu Jēkabu pārvadātie pasažieri

Gads   Maijs   Jūnijs   Jūlijs      Augusts   Septembris  Oktobris   Kopā

2010  6200    6400   13 700   14 000      4000         1800        46 100

2011  6000    6600   16 700   13 500      3500         2000        48 300

2012  7000    7000   17 500   15 200      3900         1000        51 600

 

Unikāls tūrisma Objekts

Una Libkovska, Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītāja

– Ekskursiju kuģītis Hercogs Jēkabs ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem mūsu pilsētā. Tas sniedz tūristiem brīnišķīgu iespēju aizbraukt līdz pašiem jūras vārtiem. Ne katrā ostas pilsētā tūristiem un iedzīvotājiem ir tāda iespēja. Uz Hercoga Jēkaba pieejams arī tāds pakalpojums kā audiogids, kas 45 minūšu laikā sniedz interesantu informāciju par pilsētu un ostu vairākās valodās. Iespēja izbraukt jūrā un apskatīt Ventspili no ūdens, gūt priekšstatu par ostas darbu un izmantot audiogida pakalpojumus – lūk, kas visvairāk piesaista tūristus pie šī kuģīša. Daudziem Latgales, Vidzemes, Zemgales un Lietuvas iedzīvotājiem tā ir unikāla un reta iespēja, kuru viņi labprāt izmanto mūsu pilsētā. Ne velti Hercoga Jēkaba pasažieru skaits katru gadu pieaug, bet biļetes sezonā tiek rezervētas jau iepriekš, jo īpaši tūristu grupām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: