Līdz ar Tilta svētkiem pagājušā gada nogalē jau ieskandināts Ventspils ostas 750. jubilejas gads. Taču notikumi, ko vienos ostas jubilejas tēma, sekos visa 2013. gada garumā.

Vērtīgākais un gaidītākais, iespējams, būs grāmata par Ventspils ostas vēsturi. Tā pašlaik top. Grāmatas autors Ēriks Hānbergs atklāj, ka viņš kopā ar mākslinieku Gunāru Lūsi un vēsturniekiem, tostarp arī ventspilniekiem Armandu Vijupu un Ingrīdu Štrumfu, ir iegrimis aizrautīgā darbā, lai šā gada rudenī grāmata taptu gatava.

«Atskats uz Ventspils ostas 750 gadiem jau izpaužas un izpaudīsies ar vairākiem sabiedrību uzrunājošiem notikumiem. Ieskaņa bija Tilta svētki 2012. gada nogalē,» brīvostas jubilejas gadu ieskicē Ēriks Hānbergs. Savukārt grāmata par Ventspils ostu dienasgaismu ieraudzīs 2013. gada rudenī, atklāj tās autors. «Gods un iespēja to sagatavot uzticēta man un māksliniekam Gunāram Lūsim, kam jau ir liela pieredze Ventspils vizualizācijā,» stāsta pieredzējušais publicists.

 

Savukārt vēsturnieks Armands Vijups, kurš vada darba grupu, kas veic vēsturisko izpēti, skaidro, kā tas nākas, ka osta ir gados vecāka par pilsētu. Vēstures avoti liecina, ka Ventspils osta pirmo reizi minēta 1263. gada vienošanās par Kurzemes ziemeļu daļas sadalīšanu, ko noslēdza Kurzemes bīskaps Heinrihs un Livonijas ordeņa mestrs. Tajā bez portus Wynda minētas arī Liepājas osta un Zemgaļu osta. Uz šī dokumenta pamata Ventspils ostas vēsture mērāma vismaz 750 gadu garumā.

 

Vijups atklāj, ka brīvostas lēmums par godu ostas jubilejai izdot grāmatu devis līdz šim nebijušu iespēju padziļināti nodarboties ar ostas vēstures izpēti. Turklāt šis vēsturiskās pētniecības darbs jāveic salīdzinoši ātri, tāpēc ir iesaistīti vairāki vēsturnieki, no kuriem katrs pēta savu laika posmu. Ventspils ostas vēsturi šobrīd pēta gan Latvijas Valsts vēstures arhīva, gan Latvijas Universitātes, gan Ventspils muzeja un Latvijas Zinātņu akadēmijas speciālisti. Kas no visa savāktā materiāla un vēstures liecībām tiks iekļauts grāmatā, paliks autora Hānberga ziņā. Apstiprinātas vien galvenās satura vadlīnijas. Jau šobrīd var atklāt, ka grāmatā būs septiņas nodaļas – sākot no senākajiem laikiem (toreizējās Baltijas jūras, Kurzemes piekrastes, Ventas gultnes apraksts, kā arī stāsti par skandināvu jūras braucējiem, kuģiem un kravām) līdz pat mūsdienām.

 

Taču grāmata nebūs vienīgais brīvostas jubilejas gada notikums. Jūnijā gaidāms vērienīgs ostas jubilejas pasākums. Arī Jūras svētkus un Pilsētas svētkus šogad caurvīs 750. jubilejas tēma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: