Ventspils pilsētas pašvaldība pauž sašutumu par to, ka nav ticis ievērots ārkārtas situācijas rīcības plāns sakarā ar bīstamās vielas akrilnitrila iespējamo noplūdi pārkraušanas laikā.

Pašvaldība oficiālu informāciju no atbildīgajām valsts institūcijām par iespējamo akrilnitrila noplūdi šī gada 31.oktobrī nav saņēmusi vēl šobrīd. Likumdevējs nav paredzējis pašvaldībai iespēju kontrolēt uzņēmumu piesārņojošo darbību. To veic Valsts vides dienesta struktūrvienības – Ventspils reģionālā vides pārvalde un Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Ventspils kontroles sektors.

Savukārt par rīcību ārkārtas gadījumos atbilstoši likumdošanai atbild Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kas pieņem arī lēmumu par nepieciešamību informēt sabiedrību.

Ārkārtas gadījumos saskaņā ar uzņēmumu civilās aizsardzības plāniem dispečeram jāinformē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Atbilstoši neoficiālajai informācijai, kas ir pašvaldības rīcībā, par akrilnitrila pārkraušanu atbildīgie darbinieki Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu par radušos situāciju nav informējuši.

Arī pašvaldība informāciju par notikušo nesaņēma – neoficiāla informācija pastarpināti saņemta tikai nākamajā dienā, kad atbildīgie valsts dienesti bija apsekojuši situāciju notikuma vietā un konstatējuši, ka gaisa un ūdens piesārņojums nepārsniedz pieļaujamās normas.

Paužot bažas par ventspilnieku drošību, pašvaldība rakstiski vērsusies atbildīgajās institūcijās – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Ventspils reģionālajā vides pārvaldē un Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Ventspils kontroles sektorā, pieprasot informāciju par iespējamo akrilnitrila noplūdi, skaidrojumu par tās iemesliem un turpmāko rīcību, lai šādi gadījumi netiktu pieļauti.

Tāpat pašvaldība pieprasījusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu noskaidrot, kādu iemeslu dēļ nav realizēta civilās aizsardzības plānos iekļautā apziņošanas shēma, un pārbaudīt visu pilsētas teritorijā izvietoto potenciāli bīstamo uzņēmumu apziņošanas shēmu saskaņotību un noteikt, kas esošajā kārtībā būtu uzlabojams. Šī dienesta nespēju savlaicīgi reaģēt, iespējams, var skaidrot ar apstākli, ka dienesta reģionālā pārvalde atrodas Liepājā, nevis Ventspilī, kurā darbojas 8 potenciāli bīstamie uzņēmumi.

Vienlaicīgi pašvaldības vērsusies SIA”VARS” un tā mātes uzņēmumā SIA „Lukoil –Trans” ar aicinājumu nekavējoties izvērtēt iespēju uzstādīt akrilnitrila monitoringa iekārtas pie kuģu iekraušanas vietas, kas dotu iespēju operatīvi konstatēt akrilnitrila iespējamās noplūdes.

Par iespējamo akrilnitrila noplūdi ostā lasiet otrdienas laikrakstā Ventas Balss! 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: