Ir sācies lašu un taimiņu nārsta laiks, vides inspektori pievērš pastiprinātu uzmanību šo īpaši aizsargājamo zivju sugu aizsardzībai.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina makšķerniekus ievērot makšķerēšanas noteikumus un tajos noteiktos makšķerēšanas ierobežojumus.

Lašus un taimiņus iekšējos ūdeņos aizliegts iegūt visu gadu, kā arī jūras ūdeņos laika posmā no 1.oktobra līdz 15.novembrim. Izņēmumi attiecas tikai uz lašu un taimiņu ieguvi Buļļupē, Sausajā Daugavā un Daugavā, posmā no ietekas jūrā virzienā augšup pret straumi līdz 700 m no Rīgas HES, kā arī licencētās makšķerēšanas nolikumos norādītajās vietās.

Atgādinām, ka par makšķerēšanas noteikumu pārkāpšanu tiek uzlikts naudas sods no divdesmit līdz piecsimt latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus un priekšmetus, tai skaitā pārkāpuma rezultātā iegūtās zivis, kā arī peldošos līdzekļus ar aprīkojumu vai bez konfiskācijas. Savukārt, par nelikumīgi iegūto zivju pirkšanu, pārstrādāšanu, pārdošanu, glabāšanu vai transportēšanu tiek uzlikts naudas sods no piecdesmit līdz trīssimt latiem, konfiscējot pie pārkāpēja atrastās nelikumīgi iegūtās zivis.

Malu zvejniekiem der padomāt, jo par laša vai taimiņa iegūšanu īpaši aizsargājamā teritorijā saudzēšanas laikā normatīvie akti paredz kriminālatbildību, kā rezultātā tiesa var piemērot sodu, nosakot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām, kā arī jāatlīdzina zivju resursiem nodarītais zaudējums – vismaz simts latu par vienu īpatni.

Lašu un taimiņu nārsta laikā Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās pastiprināti tiks veikti kontroles reidi.

Savukārt, visus dabas draugus aicinām doties pastaigās gar lašupēm. Ja veiksies – varēsiet novērot lašu vai taimiņu nārstu. Ja tomēr tas neizdodas, tad, iespējams, ar savu klātbūtni iztraucēsiet negodīga malu zvejnieka nelikumīgu rīcību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: