Šoruden lapkritis neliecina par to, ka gaidāmā ziema būs barga.

Kā vēsta dabas vērotājs Vilis Bukšs, dienas, kad var prognozēt gaidāmo ziemu, vērojot kokus, ir no 5.oktobra līdz 14.oktobrim. Ja 5.oktobrī bērziem un citiem kokiem lapas vēl ir salnu neskartas un nav sācies bezvēja lapkritis, tad tas norāda, ka ziema būs vēlu un ar vairākiem atkušņiem.

Šogad 5.oktobris ir bijis bez salnām un tādu salnu, kas liktu lapām bez vēja krist, šoruden arī nav bijis.

"Ja seko šīs dienas tradīcijai, tad ziemai vajadzētu būt mīkstai, ar vairākiem atkušņiem un īslaicīgiem aukstuma viļņiem. Lai arī tādās ziemās nokrišņu daudz, bieza sniega kārta var arī neizveidoties, jo atkušņi un reizēm arī lietus placinās sniega segu. Par tādām ziemām saka, būs bezzobains sals, toties vējš būs ar nagiem," norāda Bukšs.

Laiku rudenī un ziemā var prognozēt arī 15.oktobrī, kas ir viena no Vēja Mātes dienām. Ticējumi vēsta, ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā, tad būs agrs rudens, bet ja rīta pusē, tad būs vēls rudens. Ja šajā dienā uzkrīt pirmais sniegs, tad gaidāma vētraina ziema, bet ja ducina pērkons - būs silta ziema.

Tautas laiku vērojumos un ticējumos arī teikts, ja osim rudenī ilgi paliek lapas, tad būs dziļa un gara ziema. Savukārt, ja kokos ilgi turas augli, tad būs auksta ziema. Tāpat tiek minēts, ja sniegs uzkrīt nesasalušai zemei, tad būs silta ziema.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: