Nedēļas vidū ultravioletais starojums sasniedza visu laiku augstāko līmeni Baltijas jūras reģionā. Latvijā tuvākajās dienās šie rādītāji būs zemāki.

Brīvdienās ultravioletais starojums būs robežās no 5,7 līdz 6,2, kas Latvijas klimatam ir diezgan ierasta situācija. Arī nākamajā nedēļā radiācijas indekss svārstīsies no 5,7 līdz 6,3.

Ja atzīme sasniedz 6 vai 7, ultravioleto radiāciju jau uzskata par augstu, tomēr vasarā vidēji katru trešo dienu tā sasniedz 6, stāsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Pārmērīgs ultravioletais starojums ir cēlonis saslimstībai ar dažādu formu ādas vēzi. 2010. gadā ar UVS izraisīto audzēju Latvijā ir miruši 118 cilvēki, bet pasaulē – 37 000 cilvēku. Saslimstība ar ādas vēzi Latvijā un pasaulē pieaug ātrāk nekā jebkurš cits vēža veids.

Palielinātu ultravioletā starojuma nonākšanu uz Zemes virsmas rada ozona slāņa samazinājums stratosfērā, kas absorbē daļu no ultravioletās radiācijas. Atkarībā no ozona slāņa izmaiņām gada un pat diennakts laikā mainās arī radiācijas daudzums.

Lai gan brīvdienās radiācijas līmenis nebūs bīstami augsts, piesardzības pasākumi pret tiešiem saules stariem tāpat būtu jāievēro. Pusdienlaikā, kad ir augstākā saules intensitāte, nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros, tāpat nepieciešams valkāt aizsargājošu apģērbu, nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai lietot saulessargu. Mediķi atgādina, ka īpaši no saules ietekmes jāsargā mazi bērni.

Nra.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: