Ventspils Augstskolas lektore un Rīgas Tehniskās universitātes doktorante Raita Rollande, visticamāk, ir pirmā Latvijā, kam, pierādot iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi, izdevies iegūt pusi nepieciešamo kredītpunktu bakalaura studiju programmā. 

Tas paveikts Klaipēdas Universitātē.

Latvijā jau sen runā par to, ka profesionāļiem, kam ir darba pieredze un praksē iegūtās zināšanas, vajadzētu atļaut tās pierādīt, tādējādi būtiski – praktiski uz pusi – samazinot studiju laiku. Klasisks piemērs, pēc Rollandes teiktā, ir datorsistēmu administratori: «Šie speciālisti parasti ir gudri puiši, kas ieguvuši zināšanas pašmācības ceļā un pilnveido sevi ikdienā, veicot tiešos pienākumus. Bet – var pienākt tāds brīdis, kad darba devējs lūdz parādīt 1. līmeņa profesionālās izglītības vai bakalaura diplomu un tas nav iespējams.»

Latvijā to pagaidām nevar izdarīt, to neatļauj Izglītības likums, savukārt Igaunijā šāda prakse pastāv vairākus gadus. Pagājušajā gadā to ieviesusi arī Klaipēdas Universitāte, un Raita ir otrais cilvēks, kam šajā augstskolā izdevies pierādīt savas prasmes un kompetenci, pretī saņemot zināšanas apliecinošu dokumentu. Viņa, būdama pasniedzēja ar 12 gadu stāžu pedagoģijā, savas zināšanās pierādīja andragoģijā.

«Šī ir jauna lieta, tādēļ pat akadēmiskās aprindās izskanējis viedoklis par diplomu dāļāšanu, bet tas ir mīts. Ikvienam, kas vēlas iziet šo procedūru, jāzina, ka tā ir darbietilpīga un laikietilpīga, turklāt Klaipēdā tādējādi var saņemt 50% no studiju programmas apgūšanai nepieciešamajām kredītpunktiem. Savukārt šie 50% sadalās šādi – 60% no tiem pierāda ar prasmēm, 40 % – pārrunu ceļā, kad komisija aicina analizēt konkrētas situācijas. Minētos 60% kandidāts pierāda, pēc īpašas metodikas izveidojot portfolio jeb veicot pašanalīzi. Šo darbu nedaudz atvieglo tabula, kurā norādītas, kādas prasmes jāuzrāda katrā studiju priekšmetā un kā tās var pierādīt. Te atkal ir divi varianti – neformālais (kursi, semināri u.c.) un informālais veids (citas personas rakstisks apliecinājums par pretendenta prasmēm, kuras viņš ir ieguvis pašmācības ceļā).»

Kad šādā veidā iegūta puse nepieciešamo kredītpunktu, cilvēks var turpināt studijas – vai nu izvēloties individuālu studiju programmu, vai iekļaujoties piedāvātajā. Arī Ventspils Augstskola ir ieinteresēta ļaut studentiem izmantot šādu iespēju, tādēļ tiks turpināts darbs pie no Klaipēdas Universitātes pārņemtas metodikas, lai tad, kad likums Latvijā atļaus praksē iegūtās zināšanas pārvērst kredītpunktos, būtu līderos.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: