Latvijas Ornitologu biedrība Satversmes tiesā iesniegusi pieteikumu apturēt saistošos noteikumus par divu īpašumu – Aivas un Rutki – detālplānojumu Ventspils novadā.

Pagājušā gada rudenī Latvijas Ornitologu biedrība (LOB) kategoriski iebilda pret vēja ģeneratoru parka būvniecību Krievlauku un Kamārces pļavās. LOB un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta ornitoloģijas laboratorijas ornitologi secinājuši, ka vēja ģeneratoru un to parku būvniecība no ziemojošo vai spalvmetēju putnu aizsardzības viedokļa šajās vietās kategoriski nav pieļaujama.

Taču Ventspils novada dome pērn uzticējās tikko dibinātai sabiedriskai organizācijai – Baltijas Ornitologu asociācijai –, kas būvniecību akceptēja. Apstiprinājušās aizdomas, ka šī sabiedriskā organizācija dibināta ar vienu mērķi – saņemt atļauju vēja parka būvniecībai. LOB biotopu un nozaru programmas vadītājs Rolands Lebuss atklāj, ka šobrīd minētā organizācija tiek likvidēta. «Tas skaidri parāda, kādam nolūkam biedrību dibināja. Mute neveras šos cilvēkus saukt par ornitilogiem,» savu attieksmi pauž Lebuss.

Novada teritorijas plānojumā Krievlauku un Kamārces pļavas iezīmētas kā ražošanas un tehniskās apbūves teritorija, kas pieļauj 20 vēja ģeneratoru uzsliešanu. Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atzīst, ka pērn nav bijis pamata detalplānojumu neapstiprināt un tas darīts pēc visu instanču izteikto argumentu rūpīgas izvērtēšanas. «Kā tiesa lems, tā būs,» iespējamo lēmumu par saistošo noteikumu apturēšanu skopi komentē Ventspils novada pirmā persona.

Atbilde no Satversmes tiesas jāsaņem mēneša laikā, skaidro Lebuss. Pēc tās saņemšanas LOB lemts par tālāko rīcību gājputnu migrācijas ceļu pasargāšanā no apbūvēšanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: