Kurzemes upēs, tai skaitā Ventā, ūdens līmenis ir krities. Meteorologi prognozē, ka šogad plūdiem nevajadzētu būt.

Ūdens līmenis šogad pacēlies un nokrities jau divas reizes – skaita Elga Dūdiņa, Vilnīšu māju saimniece Zlēkās. Sievietei vēl spilgtā atmiņā pagājušais gads, kad pavasarī, ap 26. martu, palu ūdeņi pārklāja ceļu un vairākas mājas atgrieza no ārpasaules. Saimniece stāsta, ka baiļu neesot bijis un nav arī tagad.

«Esmu dzīvē pieredzējusi daudz, kāpēc jābaidās? Mājā un kūtī Ventas ūdens nekad nav nācis. Vienīgi ceļu pārpludina. Galvenais, lai mājās būtu maizīte.» Dūdiņa zina stāstīt, ka kādās mājās, kas būvētas pie Abavas ietekas Ventā jau no paša sākuma ūdens katru gadu skalojies istabās, tā ka plīti mājas saimniekiem nācies katru reizi mūrēt no jauna. Toties pārdzīvojumi šoziem bijuši par lielo sniega daudzumu. Sieviete atceras, ka Ziemassvētkos, nākot mājās no baznīcas, pat sliktums no lielās brišanas uznācis. Taču sniegs kūst nemanāmi, apakšā zemīte nav sasalusi, ūdens iesūcas tajā, tāpēc par plūdiem šogad, šķiet, nebūs galva jālauza.

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti skaidro, ka šogad Ventā ūdens līmenis cēlies un krities divas reizes. Pirmo reizi ap 10. februāri, bet otro – pie Kuldīgas kopš 15. marta nokrities par 1 metru. Visas prognozes liecina, ka plūdi šogad ies secen. Sniegs kūst pamazām, tas iesūcas zemē, bet ledus upē pamazām irst un drūp un, ja arī ledus iešanas laikā veidosies krāvumi, ledus nebūs tik blīvs un stiprs, lai veidotu lielus aizsprostus. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: