Jaunais autors, vārsmotās daiļrades pārstāvis Jānis Lūciņš, viņš arī Jans Ikes, sagaidījis pirmo publikāciju grāmatā Dzejas krājums.

 Šim izdevumam ir vairāki sējumi, Jāņa panti publicēti otrajā, bet pavisam drīz ventspilnieka rindas būšot lasāmas grāmatā Zemgales vācelīte un žurnālā Helikons: «Visu laiku bija klusums, bet tad nedēļas laikā uzzināju, ka iesaistos trīs projektos; skaidrs, ka biju priecīgs!»

Pirmo dzejoli Jānis uzrakstījis 2004. gada rudenī, kad lijis un zēns, būdams nomākts, izteicis savas pārdomas darbā Lietus lāse. Pēc gada viņa dzejolis Tici brīnumam publicēts žurnālā Sīrups. Jānis ne tikai daudz raksta – astoņu gadu laikā tapis ap 10 000 darbu, 800 no tiem esot ejoši –, bet arī   nemitīgi lasa, nedēļā vidēji pieveicot piecas dzejoļu grāmatas.

Tīkamākie autori – Māris Čaklais, Mārtiņš Freimanis, arī Laimdota Sēle. Jaunā autora literārā konsultante ir spalvas māsa Brinda Ceriņa, savukārt, gatavojot dzejoļus publicēšanai kopkrājumā, Jānis sadarbojies ar ugālniekiem Aivaru Gulbi un Līgu Lācekli.

Aivars smaidot teic, ka enerģiskais Jānis dabūs gatavu visu, ko iecerējis, un tā arī ir. Piemēram, palīdzot veidot Dzejas krājuma otro sējumu, puisis sarunājis piecus autorus, kas, tāpat kā viņš, paši finansējuši kopkrājuma iznākšanu. Jauno izdevumu Jānis uzdāvinājis Kuldīgas un Ventspils bibliotēkai, viņš cer, ka pārskatāmā nākotnē iznāks arī viņa pirmā grāmata Kā tuvība smaržo: «Par atbalstu jāsaka paldies arī vecākiem, kas palīdz ar naudu un padomu, lai es varētu publicēt savus dzejoļus grāmatās. Par darbiem esmu dzirdējis dažādas atsauksmes, profesionālie kritiķi izteikušies arī ļoti skarbi, bet es tik un tā turpinu rakstīt, jo lasītājiem mani dzejoļi patīk, un tas ir svarīgākais.»

Jānis savus tekstus piedāvājis arī mūziķiem, tāpēc, iespējams, kādreiz taps arī dziesmas: «Esmu radošs cilvēks, esmu sapratis, ka tā ir mana misija – tāpat kā citu vienaudžu, piemēram dzejnieku Kristapa Klima un Agneses Šurpickas iesaistīšana dzejas aktivitātes.»     

 

Jans Ikes

Mana ēna

 

Mana ēna –

Mana nakts vijole.

Mana kailā miesa –

Tevis nepieradinātā

Uguns liesma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: