Valsts izglītības satura centra un Zaļā josta izsludinātajā izaicinājumā skolēniem Atkritumiem NĒ ir pieteikušās 59 komandas no visas Latvijas, kas ir apņēmušās mainīt ikdienas paradumus tīrākas vides labā.

Izaicinājuma dalībniekiem ir uzdevums mēneša laikā mainīt savus un savas ģimenes ikdienas paradumus, cenšoties maksimāli samazināt radīto atkritumu apjomu. Izaicinājums balstīts uz bezatkritumu dzīvesveida filozofiju, aktualizējot dažādus veidus, kā dzīvot videi draudzīgāk, samazinot patērēto resursu apjomu un radīto atkritumu daudzumu. Turpmākā izaicinājuma norises gaitā tā dalībnieki uzskaitīs nedēļas laikā radītos atkritumu apjomus, izvērtēs to ietekmi uz vidi un izstrādās plānus, kā un kādus atkritumus iespējams neradīt. Izstrādātos plānus komandas centīsies ieviest ikdienā, izvērtējot tā efektivitāti un aprakstot rezultātus. Izaicinājuma noslēgumā komandas dalīsies ar galvenajiem secinājumiem un ieteikumiem video formātā. 

Konkurss taupīgiem cilvēkiem

Sabiedriska vides aizsardzības un vides izglītības organizācija Zaļā brīvība aicina ikvienu piedalīties konkursā Mantots ir vērtīgs! Konkursa organizatori aicina: «Ja tavā garderobē ir kāds mantots vai ilgi kalpojošs apģērbs, tam noteikti ir savs stāsts – par to, kā tas nonācis pie tevis, kādos notikumos bijis kopā ar tevi un kādas atmiņas nes sev līdz. Padalies ar šo stāstu, piedaloties foto stāstu konkursā!» Dalībniekiem līdz 17.novembrim foto stāsts jānopublicē Facebook vai/un Instagram profilā, lietojot tēmturi #mantotsirvertigs un iekļaujot (tag) Zaļo brīvību. Šim ierakstam ir jābūt redzamam ikvienam (ne tikai Facebook draugiem vai akceptētiem sekotājiem Instagram). Balvā uzvarētājiem tiks dāvāts apģērbi vai dizaina/šūšanas pakalpojumi no Latvijas ilgtspējīgas modes zīmoliem Zīle, Pārtapis un Velga Code, pēc pašu konkursa uzvarētāju izvēles.

Pārtiku izmet mēslainē

Apmēram 14% pasaulē saražotās pārtikas tiek zaudēta vēl pirms nonākšanas mazumtirdzniecībā, ziņo Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO). Šī rādītāja samazināšana ļautu palielināt pasaules ekonomikas izaugsmi un ražīgumu, palīdzētu cīņā pret badu pasaulē un ierobežotu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu apmēru, jaunākajā ziņojumā norādījusi FAO. Organizācijas ģenerāldirektors Cjui Donjui pauda sašutumu, ka tiek izšķiests tik daudz pārtikas, lai gan pasaulē ik dienu no bada cieš vairāk nekā 820 miljoni cilvēku. Vienlaikus FAO atzīst, ka problēmas risinājums ir ļoti sarežģīts un pilnīga pārtikas zudumu un atkritumu izskaušana nav reāla. Kā piemēru var minēt plastmasas izmantojumu, lai pārtiku ilgāk saglabātu svaigu. Tas palīdz pārtikas uzglabāšanā, bet plastmasas piesārņojums kļūst par arvien lielāku problēmu pasaules ekoloģijai. 

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -4
    Latvija pāri visām! 08.11.2019, 15:42:46

    Kāpēc ko mainīt savos parasumos? Nenāk ne prātā.
    Atkritumus nevajag izmētāt, bet mest miskastē.
    Tas arī viss.
    Un nevajag visu maisīt vienā putrā.
    Ja kaut kur pasaulē ir bads, tad tās nav mūsu problēmas.
    Bet gan šo valstu korumpēto vadoņu un virsaišu,
    to ļaužu slinkuma un mežonības , kā arī starptautisko korporāciju alkatības izraisītas.

  • -1
    Latvija pāri visām! 08.11.2019, 15:43:02

    t.i.paradumos

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: