Ventspilī šogad vēl trijās vietās – pie augstskolas, tirgū un K. Valdemāra ielā – ir uzstādīti pazemes atkritumu konteineri, kas padara tīrāku pilsētvidi un ērtāku apsaimniekošanu.

Pēc pašvaldības domām, pazemes sadzīves atkritumu konteineri ir apkārtējai videi draudzīgs un racionāls risinājums, lai pagalmos ietaupītu vietu. Tāpat to izvietojums ir piemērotāks pilsētvidei, to lietošana ir ērta un estētiska, kā arī tiek samazināti nevēlamie aromāti. Lielākie konteineru pārraudzītāji mūsu pilsētā ir kaijas, kas atkritumus mēdz iznēsāt pa visu apkārtni, radot pamatīgu nekārtību. Kaijām piepalīdz arī Ventspilī bieži valdošais vējainais laiks. Jaunā pazemes konteineru sistēma šos riskus izslēdz.

Ventspils pašvaldība atkritumu apsaimniekošanas modernizāciju uzsāka 2017. gada nogalē. Toreiz trijās pilsētas vietās tika uzstādīti kopumā pieci pazemes atkritumu konteineri – dzīvojamo māju iekšpagalmos Jūras ielā 3a, Aleksandra ielā 9a un Lielajā prospektā 36, kur ar Ventspils domes finansiālu atbalstu tika veikta sadzīves atkritumu konteineru novietņu pārbūve. Būvdarbu pasūtītājs bija Komunālā pārvalde.

Katrā atkritumu novietnē eksperimentāli izbūvēti dažādu ražotāju un veidu konteineri ar ietilpību 5 m3: Jūras ielā divi somu firmas Luowia pilnībā pazemē esoši konteineri, Aleksandra ielā – divi vācu firmas Bauer pilnas pazemes konteineri, savukārt Lielajā prospektā – viens Bauer daļēji pazemē iebūvēts atkritumu konteiners. Pilnībā iegremdētie konteineri ir atverami ar kājas pedāli, bet daļēji iegremdētā konteinera lūka – ar roku. Šādu konteineru apkalpošana to lielā tilpuma dēļ jāveic retāk, mazāk traucējot iedzīvotāju mieru.

Līdz ar jauno pazemes konteineru uzstādīšanu pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts iegādājās arī specializētu atkritumu izvešanas autotehniku Volvo FM62R. Speciālās iekārtas uz jauniegādātās automašīnas ir paredzētas arī pazemes konteineru apkalpošanai, kas ir pilnīgi jauna atkritumu apsaimniekošanas sistēma Ventspilī.

Jūras ielas daudzdzīvokļu māju kvartāla iedzīvotāja Oksana Ventas Balsij stāsta, ka ar jaunajiem pazemes konteineriem ir ļoti apmierināta. Kā lielāko ieguvumu viņa min kārtību, jo pagalms ir kļuvis daudz tīrāks. Iepriekš no atvērtā tipa konteineriem atkritumus un ēdienu pārpalikumus pa visu iekškvartālu iznēsāja kaijas. Pagalmā bijusi liela nekārtība. Tagad nekas tāds vairs nav novērojams. Tāpat jaunos konteinerus ir ērti lietot, turklāt arī rokas nav jāsmērē, jo tie atverami ar kājas pedāli. «Man šī jaunā sistēma patīk,» saka tuvējās mājas iedzīvotāja, kura ikdienā izmanto arī divus turpat izvietotos konteinerus šķirotajiem atkritumiem, kas paredzēti plastmasas pudelēm un stiklam. Viņasprāt, vajadzētu uzstādīt vēl vienu – metāla konservu kārbām.

Šogad projekts turpinās un Komunālā pārvalde pasūtījusi vēl vienu sadzīves atkritumu konteineru novietnes pārbūvi, pazemes konteineru izveidojot arī pie Ventspils Augstskolas Inženieru ielā 101. Tāpat pazemes konteinera izbūvi savā teritorijā ir pasūtījis Ventspils tirgus. Savukārt Brīvostas pārvalde šādu projektu ir īstenojusi K. Valdemāra ielā. Jāatzīmē, ka jaunajos konteineros ir pazemināta temperatūra, aptuveni seši grādi, kas novērš nepatīkamās smakas izdalīšanos.

Komunālās pārvaldes pārstāve Sigita Znotiņa informē, ka pašvaldības iestāde projekta attīstību plāno turpināt arī nākamajos gados. Pagaidām gan konkrētas adreses netiek nosauktas. Iespējams, šo praksi īstenos arī citi pilsētas ēku apsaimniekotāji un teritoriju īpašnieki. Pašlaik Ventspilī 239 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšpagalmos ir izvietoti 240 un 1100 l konteineri – kopumā 742 gabali, kas liecina par plašajām attīstības perspektīvām.

Pašvaldības SIA Ventspils lab­iekārtošanas kombināts Sanitārās tīrīšanas iecirkņa vadītājs Vilnis Krauze uzskata, ka pazemes atkritumu konteineru izveides iecere ir sevi attaisnojusi. Viņš skaidro, ka jaunā tipa konteinerus iztukšot ir ievērojami ērtāk un arī nedaudz ātrāk, jo četru mazāku konteineru vietā ir jāiztukšo viens liels. Pagaidām jaunos pazemes konteinerus iztukšo pirms diviem gadiem iegādātā, speciāli aprīkotā Volvo autotehnikas vienība. Taču atkritumu savākšanas automašīnu parks tiek nemitīgi atjaunots un novecojušās tehnikas vietā turpmāk tiks iegādāta jaunākās paaudzes tehnika ar papildu funkciju, lai varētu iztukšot arī pazemes konteinerus. Krauze cer, ka pazemes konteineru izveides projekts pilsētā tiks aktīvi turpināts. «Mēs esam tikai par! Esam gatavi tos apsaimniekot,» akcentē Sanitārās tīrīšanas iecirkņa vadītājs.

Dzīvojamo māju iekšpagalmā Jūras ielā 3a jaunā tipa pazemes konteineri tiek izmantoti jau divus gadus. Iedzīvotāji ir apmierināti, jo pagalms tagad ir kārtīgāks.

Pašvaldībai piederošajā teritorijā Inženieru ielā 101 atkritumu konteineru novietnes vietā nupat izbūvēts viens vācu firmas Bauer pazemē iebūvēts atkritumu konteiners ar piecu kubikmetru ietilpību.

Katrā atkritumu novietnē izbūvēti dažādu ražotāju un veidu pazemes konteineri ar ietilpību 5 m3.

Projekts: Dzīves vides nospiedumi vakar, šodien, rīt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: