Āfrikas cūku mēris, kas uzliesmojis Krievijā, Ļeņingradas apgabalā, arī mūsu cūku audzētājiem liek ievērot stingrākus drošības pasākumus.

Lai arī mūspusi no slimības uzliesmojuma vietas atdala vairāki tūkstoši kilometru,  Ventspils novada zemnieks Aigo Gūtmanis uzskata, ka papildus drošības pasākumi  nepieciešami arī šeit. Līdz šim Latvijā Āfrikas cūku mēris nav bijis sastopams, taču nav izslēgts, ka to ievazā ar pārtikas pārtikas piedevām vai ģenētisko materiālu. Viņš paredzējis vēlreiz ar saviem darbiniekiem pārrunāt higiēnas prasību, kā arī speciālā darba apģērba un  apavu valkāšanas nozīmi cūku novietnēs.

Lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās, Pārtikas un veterinārais dienests ir noteicis (PVD) vairākus drošības pasākumus. Uzņēmumiem, kuri nodrošina transportu cūku eksportēšanai uz Krieviju, pēc atgriešanās Latvijā ir jāveic atkārtota transportlīdzekļa dezinfekcija. Citiem dzīvus dzīvniekus pārvadājošajiem transporta līdzekļiem PVD robežinspektori, kā līdz šim pieprasīs uzrādīt dokumentu, kas apliecina, ka transporta līdzeklis Krievijas pusē pēc dzīvu dzīvnieku izkraušanas ir dezinficēts, un praktiski pārliecināsies par transporta līdzekļa tīrību.

Privātpersonām, kas ieceļo Latvijā no Ļeņingradas apgabala, ir jārēķinās ar bagāžas kontroli. Zemkopības ministrija atgādina, ka no Krievijas Eiropas Savienības (ES) teritorijā ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: