Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārtrauktās meža cūku līķu un blakusproduktu transportēšanas dēļ veidojas katastrofāla situācija, sacīja Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks.

"Tā ir katastrofāla situācija šobrīd. Viena lieta ir liegums cūku līķus un blakusproduktus transportēt. Otra problēma - ko darīt medniekam, kad viņa nomedītajai un ledusskapī turētajai meža cūkai konstatē saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Mednieki šādā veidā kļūst par situācijas ķīlniekiem," teica Barviks, norādot, ka medniekiem atliek vien aprakt vai sadedzināt nomedītās mežacūkas, kurām laboratoriski apstiprināts ĀCM, ko šādos sala apstākļos ir praktiski neiespējami izdarīt.

Viņš arī pauda neizpratni, ka šāda situācija ir izveidojusies un izteica cerību, ka tā drīzumā tiks atrisināta. "Tas ir man nesaprotams absurds, ka koalīcijas trīs ministri - zemkopības ministrs, satiksmes ministrs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs nevar atrisināt šo situāciju. Tas katrā gadījumā mednieku darbu ne tikai apgrūtina, bet padara gandrīz vai neiespējamu, jo tagad cilvēki ar cirvīšiem sasalumā kaļ bedres un mēģina aprakt beigtās cūkas," sacīja Barviks.

Viņš pieļāva, ka ļoti daudzi mednieki pašreizējā situācijā var arī izlikties nemanām beigtās meža cūkas, lai nebūtu jāiegulda milzīgais darbs, tās aprokot, līdz ar to infekcijas perēklis saglabāsies dabā. "Tādā veidā tiek sekmēta ne tikai tikai slimības izplatīšanās, bet ilgāka saglabāšanās dabā, kas savukārt rada draudus cūkkopības fermām," pauda Barviks.

Barviks arī teica, ka līdz šim valstī ieviestā sistēma, kad PVD sadarbībā ar medniekiem meža cūku līķus savāca un transportēja, lai ierobežotu ĀCM izplatīšanos, bija labi strādājoša, nostabilizēta sistēma, kas darbojās ļoti normāli un bija labs risinājums.

Zemkopības ministrijas (ZM) sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte teica, ka ZM atzīst, ka meža cūku līķu un blakusproduktu transportēšanas pārtraukšana padara Latviju par ĀCM infekcijas perēkli.

Vienlaikus viņa piebilda, ka ZM patlaban strādā pie grozījumiem Bīstamo kravu aprites likumā un grozījumiem normatīvajos aktos attiecībā uz cūku dedzinātavu darbību, kurus nākamnedēļ plānots skatīt valdībā un kuru apstiprināšana situāciju labotu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka PVD ir pārtraucis meža cūku līķu un blakusproduktu transportēšanu, jo Eiropas valstu nolīgums paredzēja dzīvnieku blakusproduktus, kuri satur vai var saturēt slimību ierosinātājus, tajā skaitā ĀCM, pārvadāt sertificētā autotransportā, ko var darīt speciāli apmācītas personas. Taču tā kā autotransporta sertificēšana un personāla apmācības prasa papildus resursus, PVD šobrīd nevar to izpildīt, tādēļ ir pārtraucis ĀCM pozitīvo meža cūku līķu transportēšanu.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis skaidroja, ka pērn vasarā Valsts policijas Autopārvadājumu uzraudzības nodaļa ĀCM uzliesmojuma laikā apturēja blakusproduktu pārstrādes uzņēmuma transportu ar mājas cūku līķiem no uzņēmuma "Latgales bekons" un sastādīja protokolu par to pārvadāšanu, neievērojot Eiropas valstu nolīguma par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) prasības. Administratīvā pārkāpuma lietā uzsākta lietvedība.

"Saskaņā ar Satiksmes ministrijas skaidrojumu, nolīgumā ietvertās prasības, proti, šādas kravas var pārvadāt tikai apmācīts personāls ar īpaši sertificētu autotransportu, attiecināmas ne tikai uz starptautiskiem, bet arī uz iekšzemes pārvadājumiem," teica Balodis, piebilstot, ka Zemkopības ministrija (ZM) šai interpretācijai nepiekrīt. Neviena cita ĀCM skartā Eiropas Savienības (ES) valsts ADR prasības nepiemēro šādiem iekšzemes pārvadājumiem.

Vienlaikus Balodis uzsvēra, ka iesaistītās ministrijas sola novērst normatīvo aktu prasību meža cūku līķus un blakusproduktus iekšzemē transportēt ar īpaši sertificētu autotransportu. Nākamnedēļ šo jautājumu plānots skatīt valdībā, grozot normatīvos aktus. Tiklīdz tas notiks, PVD atsāks meža cūku līķu un blakusproduktu transportēšanu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Barons 09.03.2018, 10:43:08

    To Mež-cūk,ko ir nošaut,vaig vest uz Ventspil dom bufett.Un to gaļ var cept un šmoret priekš to deputāt,ko ir būt atstādinat.Le zinat.

  • -9
    Opaps 09.03.2018, 11:18:53

    Idiots !!!!!!!!

  • -2
    snaiperis999 09.03.2018, 11:42:58

    Kurš ir idiots?Vai tas deputāts?

  • -3
    Barons 09.03.2018, 12:32:40

    Opap kung.
    Man liel priek,ka beidzot saprast un nosaukt to atstādinat persōn iekš īst vārd.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: