Ziemas laikā uz Latvijas upēm un ezeriem aktivizējas zemledus makšķernieki. Lai makšķernieki, uzturoties uz ūdenstilpnēm, nepiesārņotu dabu, uzstādīti papildu atkritumu konteineri un sešās vietās uzstādītas info norādes par makšķerēšanas noteikumiem.

Šogad, sadarbojoties ar Ventspils pašvaldības policiju, izveidotas info norādes latviešu, angļu un krievu valodā, kas makšķerniekiem norāda, kādas darbības ir aizliegtas veikt, makšķerējot Ventas upē.

Jautājums par tīrības uzturēšanu uz ledus Ventā ir aktuāls jau vairākus gadus. Daļa zemledus makšķernieku ir Lietuvas pilsoņi, kas Ventā nodarbojas ar rūpniecisko zveju.

Problēmu ir mazinājuši 2012. gada 2. martā pieņemtie „Ventspils pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi”, kuru 33.2. punkts paredz sodīt Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa noteiktā kārtībā „Par jebkāda veida mākslīgā apgaismojuma izmantošanu diennakts laika posmā, kas sākas 2 stundas pēc saules rieta un beidzas 2 stundas pirms saules lēkta, veicot zemledus makšķerēšanu Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas robežās publiskajās ūdenstilpēs, kurās tā ir atļauta”.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • -2
    No malas 28.02.2018, 14:09:11

    Kam gan traucētu mākslīgais apgaismojums,ko izmanto bļitkotāji?

  • 0
    snaiperis999 28.02.2018, 17:58:26

    Normāliem cilvēkiem netraucētu.

  • -6
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 01.03.2018, 10:53:39

    Skaidrojam, ka noteikumi paredz aizliegumu „Par jebkāda veida mākslīgā apgaismojuma izmantošanu diennakts laika posmā, kas sākas 2 stundas pēc saules rieta un beidzas 2 stundas pirms saules lēkta, veicot zemledus makšķerēšanu Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas robežās publiskajās ūdenstilpēs, kurās tā ir atļauta”.

    Zivis reaģē uz gaismu apgaismotajās vietās koncentrējoties lielā daudzumā un šādu rīcību vairs nevar nosaukt par makšķerēšanas hobiju, bet jau par rūpniecisko zveju, ko tieši piekopj Lietuvas iebraucēji, tādēļ 2012. gadā tika ieviesta norma par makšķerēšanu gaišā laikā, neizmantojot mākslīgo apgaismojumu.

  • 0
    karlito 28.02.2018, 14:41:45

    Lietuviešu valodā gan derēja novietot tās info norādes!!

  • 0
    yolo 01.03.2018, 09:42:30

    Nē, nevajadzēja

  • -4
    Antonija 28.02.2018, 18:54:10

    Liepājā gan leišus dzen ar neatļautajiem paņēmieniem zvejot zemledus zivis.Tā vien domājams,ka Ventspils izceļas, atļaujot zvejot zemledus zivis ar apgaismojumu.Gan jau pašiem arī kaut kas atlec(inspektoriem)

  • 0
    cits 28.02.2018, 19:04:49

    Tur jau tā lieta,ka Ventspilī neļauj nekādu apgaismojumu lietot!

  • -2
    Opaps 28.02.2018, 22:51:39

    Liepāja lai dara ko grib , bet pie mums ir savi noteikumi. Tā lūk!!!!

  • -3
    snaiperis999 01.03.2018, 04:52:18

    Viena valsts,bet noteikumi dažādi.Kas tas ir?Idiotisms vai demokrātija (bardaks)?

  • 0
    Jurij 01.03.2018, 16:05:19

    Вот интересно, почему Литовцам можно всё, а платим за это мы? Я на корюшку ходил пару раз. Уловы не больше 35 штук. Сейчас купил палатку, думаю надо на ночь сходить, и тут всё закончилось. А когда Литовцы сотнями ночью сидели и светили, тогда где были эти защитники??? Почему опомнились в конце сезона? Где "муники", рыбнадзор? В этом году ни разу не было на льду, а я ходил часто. Получается Литовцы могут толпой приехать и ловить. Собрался местный, получи объявление. Тогда надо вообще запретить находиться на льду в тёмное время суток. Хотя запреты тут избирательны. Насколько я помню, можно брать только 10 килограмм рыбы, если не сказано о штуках и размере. А кто проверял Литовцев? Идёшь на лёд, так они вёдрами тащат эту корюшку.Почему никто и ни разу не проверил их? Утром в часов 6 пройтись по палаткам и проверить уловы.А так получается сами мы на корюшке не зарабатываем, но очень хорошо спонсируем соседей.А по закону нельзя передавать (использовать) рыбу для получения какой либо выгоды.

  • -4
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 02.03.2018, 14:42:53

    Skaidrojam, ka nav nozīmes, vai makšķernieki ir vietējie iedzīvotāji vai lietuvieši, 2012. gadā tika izstrādi pilsētas saistošie noteikumi, kas no stāšanās spēkā brīža turpmāk Ventspils teritorijā ir jāievēro un Ventspils pašvaldības policija veic kontroli. Ja likums tiek pārkāpts vienmēr pastāv laimes spēle, kurā brīdī pārkāpējs var tik pieķerts.

  • 0
    Krišs Daugulis 02.03.2018, 21:20:58

    Draugs, es un mana vecuma lasītāji protams Tevis rakstīto saprot, bet varu saderēt, ka ir diezgan liela pilsoņu daļa, kas ne bū ne mē no Tevis sarakstītā, tāpēc vai nu visiem saprotami, vai nu tikai savā "izredzēto" pulciņā.
    Sāks te ukraiņu, poļu, baltkrievu un lietuviešu mēlē rakstīt, un nedod dies vēl čigānu, ivritā vai arābu (tādas pat minoritātes, ar tādam pat tiesībām)... būs Bābele

  • -1
    karlito 01.03.2018, 18:28:46

    Nu to,ka uz lietuviešu izdarībām municipāļi piever acis,varētu piekrist.OC basketbola halle,vasarā pludmalā un parkos,tagad uz ventas makšķerējot..
    Nu laikam taču mūsu pilsētas galvenie tūristi...nedrīkst viņus aiztikt!

  • 0
    Jurij 01.03.2018, 18:55:22

    Да, так и есть, они - Литовцы наверно занимают самый большой процент в туризме города. Просто реакция на происходящее очень запоздалая.

  • 0
    Dainis Rozentāls 03.03.2018, 10:32:57

    LR spēkā ir Zvejniecības likums, no tā izrietoši MK noteikumi par Rūpniecisko zveju LR iekšējos ūdeņos un MK makšķerēšanas... noteikumi. https://likumi.lv/doc.php?id=156708 https://likumi.lv/ta/id/279205-makskeresanas-vezosanas-un-zemudens-medibu-noteikumi, kuros ir reglamentēts viss, kas saistīts arī par salaku bumu uz Ventas upes ledus pilsētas teritorijā . Spēkā esošie LR likumi, noteikumi ir jāievēro. Pirms kaut ko pasludināt par rūpniecisko zveju, tomēr jābūt atbildibas sajūtai. MK Makšķerēšanas noteikumos skaidri pateikts - salakas vienā reizē drīkst noķert ne vairāk kā desmit (10) kilogramus. Kādi vēl jautājumi? Un rūpnieciskā zveja ir zveja ar tīkliem un murdiem! Lūk darba lauks kontrolējošām institūcijām! Pilsētas administrācija izdod šajā sakarā savus Saistošos noteikumus, kas arī ir jāievēro. Protams, tie nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanas aktiem. Tam mums ir juridiskie dienesti. Tikai nav neviena jurista komentāra, tāda vāvuļošana vien!

  • -1
    Ineta Barkāne 03.03.2018, 16:19:16

    33. Zemledus makšķerēšana
    33.1. Par zemledus makšķerēšanu ostas akvatorijā, –
    soda Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksā noteiktā kārtībā.
    33.2. Par jebkāda veida mākslīgā apgaismojuma izmantošanu diennakts laika posmā, kas sākas 2 stundas pēc saules rieta un beidzas 2 stundas pirms saules lēkta, veicot zemledus makšķerēšanu Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas robežās publiskajās ūdenstilpēs, kurās tā ir atļauta, –
    soda Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksā noteiktā kārtībā.
    33.3. Par jebkāda veida elektrisko ierīču vai to barošanas iekārtu (izņemot mobilos telefonus, radioaparātus un kabatas lukturīšus) uznešanu vai izmantošanu uz ledus publiskajās ūdens tilpnēs (upēs, ezeros) Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas robežās, –
    soda Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksā noteiktā kārtībā.
    Mēs likumus lasīt protam.

  • 0
    Raimonds Beržinskis 03.03.2018, 17:39:08

    afigefšije lietuvos tatos narodas,koroče nav vardu nomali izteikties,bardaks,samoproizvol.jedge k sebe domoi bezpredelom zanimatsa,a to i možete ņedojehatj)),morjem poplivjotje.

  • -1
    Jurij 04.03.2018, 19:20:36

    Ну вот прошло время с данной публикации. В пятницу сидели, светили, в субботу тоже, в воскресенье тоже. Так как с законом? Правилами?
    И вообще интересно, имеет ли право местная дума ограничивать освещение на льду? Это в её компетенции?
    Вот сижу я на льду, в темноте по правилам, встал споткнулся, упал, ударился и замёрз. Я понимаю это сарказм, но свет придумали не для привлечения рыбы, а для освещения своей так сказать позиции. Вообще лично считаю задумку с запретом света - БРЕДОВОЙ! Надо контролировать УЛОВЫ!

  • -4
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 08.03.2018, 16:08:30

    Pašvaldības policija seko situācijai saistībā ar zemledus makšķerēšanu Ventas upē pilsētas administratīvajā teritorijā. Tik liels skaits zemledus makšķernieku naktī no 24. uz 25. februāri, turklāt uz ledus izvietojot teltīm līdzīgas vēja aiztures, nav bijis ļoti sen, neskatoties uz to, ka pēc pašu makšķernieku teiktā, ledus biezums atsevišķās vietās bijis uz riska robežas.

  • -4
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 08.03.2018, 16:08:55

    Paaugstinātā riska situācijās, ledus noturības dēļ, Pašvaldības policija reidus uz ledus Ventas upē veica neregulāri. Pastiprināts darbs tika veikts krastā, izskaidrojot saistošajos noteikumos noteiktos ierobežojumus, makšķerējot uz ledus. Šobrīd vairāk nekā 150 makšķerniekiem ir izskaidroti minētie noteikumi un saņemti atzinīgi vārdi no makšķerniekiem par to, ka nav uzlikti sodi, bet izskaidrota situācija. Jau svētdien, 25. februārī, iepriekšējā un šajā nedēļā situācija normalizējusies. Informācijas nolūkā ir izveidoti speciāli stendi ar norādītām aizlieguma piktogrammām, Tas viss tiek darīts makšķerniekiem - iebraucējiem, lai viņi cienītu pilsētā noteikto, savukārt Pašvaldības policija, izvērtējot notikušo arī turpmāk, uzklausīs makšķernieku ierosinājumus, kas uzlabos situāciju makšķerēšanas vietās.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: