Ventspils pilsētas dome uzdevusi SIA "Ventkondensāts" labprātīgi nojaukt padomju laikā nepabeigtās metanola rūpnīcas "Metanols 800" būves Ventspilī.

Pagājušā gadsimta 80.gadu beigās būvētās, bet nepabeigtās metanola rūpnīcas teritorijā atrodas estakāde, rezervuāru pamati, noliktava, transformatoru ēkas u.c. būves un to paliekas.

Zemes gabals, kura adrese ir Mauru ceļš 71 Ventspilī, pieder valstij Satiksmes ministrijas personā. Būvniecības likuma izpratnē par zemesgabala īpašnieku atzīstama Ventspils brīvostas pārvalde, savukārt pašu būvju īpašuma tiesības publiskajos reģistros nav nostiprinātas. 2009. gadā "Ventkondensāts" vērsās Ventspils brīvostas pārvaldē ar iesniegumu par nomas līguma noslēgšanu, norādot, ka tam pieder nepabeigtās metanola rūpnīcas būves un konstrukcijas, ko tas ieguvis, dibinātājam veicot mantisko ieguldījumu "Ventkondensāta" pamatkapitālā.

Jau 2003. gadā "Ventkondensāts" noslēdza līgumu ar būvuzņēmēju SIA "Ventlatmontāža" par rūpnīcas teritorijā esošo būvju demontāžu. "Ventkondensāts" toreiz vērsās Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļā, lūdzot akceptēt rūpnīcas demontāžas darbu veikšanas projektu, no kura izriet, ka "Ventkondensāts" atzina projektā norādītās "Metanola 800" rūpnīcas ēkas, būves un tehnoloģiskā koridora cauruļvadus par turpmākai lietošanai nederīgiem un plānoja tos nojaukt saskaņā ar projektā norādīto darbu veikšanas grafiku. Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvā inspekcija 2003. gada 11. septembrī izsniedza attiecīgu būvatļauju rūpnīcas un cauruļvadu demontāžas darbu veikšanai. Saskaņā ar Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvās inspekcijas rīcībā esošo informāciju, demontāžas darbi tika iesākti, taču nav tikuši pabeigti.

Ņemot vērā, ka "Ventkondensāts" nav reģistrēts publiskajos reģistros kā būvju īpašnieks, tomēr vēsturiski šis uzņēmums ir norādījis uz būvju īpašumtiesību iespējamās pārejas darījumu, ir secināms, ka līdz īpašumtiesību nostiprināšanai publiskajos reģistros SIA "Ventkondensāts" ir uzskatāms par būvju faktisko valdītāju jeb turētāju, kuram ir pienākums uzturēt būves tehniskā kārtībā, secinājusi pašvaldība.

"Ventkondensāts" vairākkārt brīdināts par tā pienākumu nojaukt vai sakārtot būves, tomēr to nav izpildījis. No pērn decembrī un šī gada oktobrī veiktajām fotofiksācijām secināms, ka būves ir vienlaikus gan sagruvušas, gan bīstamas, gan bojā Ventspils pilsētvides ainavu. Vairāk nekā 14 gadu garumā būves ir turpinājušas degradēties līdz tādam stāvoklim, ka tām jau ir atdalījušies vairāki konstruktīvie elementi, jumtu pārsedzes ir bojātas, būves jau ir apaugušas ar zālaugiem un kokiem, ķieģeļi ir izdrupuši, uz āru ir izvirzījušās skrūves un armatūras gabali, konstrukcijās konstatētas plaisas u.c.

Ventspils dome secinājusi, ka būves un to paliekas ir nonākušas tādā tehniskā stāvoklī, ka vienīgais risinājums, lai novērstu apdraudējumu, ir to nojaukšana un teritorijas sakārtošana. Dome uzdevusi SIA "Ventkondensāts" labprātīgi nojaukt būves un to paliekas. Gadījumā, ja "Ventkondensāts" labprātīgi nepildīs šo uzdevumu, Ventspils pilsētas pašvaldība var organizēt būvju piespiedu nojaukšanu uz SIA "Ventkondensāts" rēķina.

SIA "Ventkondensāts" ir 1993. gadā dibināts uzņēmums, kura vienīgais īpašnieks ir Šveices kompānija "Bad Paiden AG", kuru pārstāv pilnvarotā persona Aivars Gobiņš, liecina "Firmas.lv" informācija un uzņēmuma iesniegtie dati.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    cits 22.11.2017, 17:40:15

    Makten nadzīgi uz nost jaukšanu.Zvērsaimniecību nopostīja,labi,tur ceļ ko citu.
    Ko cels "Metanola 800" vietā?Kam traucē?Ainavu bojā?Citur Latvijā tādu ir,cik uziet.

  • 0
    šašl¡ks 23.11.2017, 11:35:37

    Būtu restaurējuši pārpalikumus, pabeiguši celt - būtu cilvēkiem darbs. Arī metanols tomēr ejoša prece, ne tikai etanols.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: