Naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā turpmāk būtu maksājamas tikai olimpisko sporta veidu olimpiskajās disciplīnās un paraolimpiskā sporta paraolimpiskajos sporta veidos un disciplīnās.

Šādas izmaiņas naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā piešķiršanā rosina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Pārmaiņu mērķis ir noteikt jaunu kārtību, kādā Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un attiecīgajām sporta federācijām piešķir naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā un nosaka naudas balvu apmēru.

IZM skaidroja, ka kopš vienotas naudas balvu piešķiršanas sistēmas ieviešanas 1997. gadā būtiski mainījies sporta nozares finansēšanas modelis - valsts sniedz būtiski lielāku atbalstu sportistu sagatavošanai un dalībai augstākā līmeņa sporta sacensībās, turklāt sportistu un komandu sporta spēļu izlašu sasniegumi tiek ņemti vērā, aprēķinot piešķiramā valsts finansējuma apmēru gan konkrētajam sportistam un viņa treneriem (individuālo sporta veidu gadījumā), gan attiecīgajai sporta federācijai.

Lai gan saskaņā ar Sporta likumu naudas balvas var piešķirt tikai par izciliem sasniegumiem sportā, patlaban spēkā esošais normatīvais regulējums un sasniegumi, par kuriem Ministru kabinets var piešķirt naudas balvas, sniedz maldīgu priekšstatu par to, kas Latvijā tiek uzskatīti par izciliem sasniegumiem sportā.

IZM ieskatā naudas balvu sistēmai ir jābūt motivējošai izcilu sasniegumu gūšanai attiecīgās sezonas un visa olimpiskā cikla nozīmīgākajās sporta sacensībās - Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā.

Izmaiņas paredz paaugstināt naudas balvu piešķiršanas kritērijus, samazinot sacensību kategorijas, par kurām var tikt piešķirtas naudas balvas. Tāpat naudas balvas rosināts piešķirt tikai olimpisko sporta veidu olimpiskajām disciplīnām un paraolimpiskā sporta paraolimpiskajiem sporta veidiem un disciplīnām.

Vienlaikus izmaiņas paredzētu arī to, ka naudas balvas piešķirtu tikai par sasniegumiem pieaugušo konkurencē, kā arī tiktu pārskatīti naudas balvu maksimālie apmēri, diferencējot tos atbilstoši izcīnītajai vietai un sasnieguma nozīmīgumam.

Papildus paredzēts noteikt gadījumus, ja sportistam astoņu gadu laikā pēc sasnieguma izcīnīšanas/naudas balvas saņemšanas konstatēta dopinga vielu klātbūtne organismā un stājas spēkā starptautiskās sporta organizācijas lēmums par rezultāta anulēšanu, vai ja stājas spēkā spriedums krimināllietā par manipulācijām ar sporta sacensībām vai ar manipulācijām saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem, tad naudas balva pilnā apmērā atmaksājama valsts budžetā. Tāpat paredzēts noteikt gadījumus, kādā sportists var pretendēt uz naudas balvu vai augstāku naudas balvu, ja kāda sportista rezultāts tiek anulēts saistībā ar antidopinga noteikumu pārkāpumu vai manipulācijām ar sporta sacensībām.

Naudas balvas turpmāk paredzēts piešķirt tikai par sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs (1.-6.vieta), Paraolimpiskajās spēlēs (1.-6. vieta), Pasaules čempionātos olimpiskajos un paraolimpiskajos sporta veidos (1.-3. vieta), Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā olimpiskajos un paraolimpiskajos sporta veidos, ja ir seši vai vairāk posmi (gados, kuros nenotiek Olimpiskās spēles/Paraolimpiskās spēles) (1.-3. vieta), kā arī Eiropas čempionātos gados, kuros nenotiek Olimpiskās spēles, olimpiskajos un paraolimpiskajos sporta veidos (1.-3. vieta).

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: