Īstenojot plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanas pasākumus Ventspils pilsētā, turpinās Vidumupītes attīrīšanas un krasta pārbūves darbi.

Tiek pļauti meldri, uzstādīta 3 km gara dūņu sūknēšanas cauruļvadu sistēma, pa kuru izsūknētā upītes gultne tiks novadīta uz kompostēšanas maisiem Jēkaba ielā. Vidumupītes gultnes dūņas tiks savāktas un pēc divu gadu kompostēšanas tās izmantos kā mēslojumu pilsētas apstādījumiem.

Šonedēļ tiks veikti sūknēšanas sistēmas iekārtas izmēģinājuma darbi Vidumupītes daļā, kas atrodas pretī t/c Tobago. Šajā posmā plānots attīrīt un sūknēt Vidumupītes gultnes dūņas un sasmalcināt meldrus, ko pēc tam uzglabās īpašos 1000 m3 maisos Ventspils labiekārtošanas kombināta teritorijā.

Gultnes sūknēšanas iekārta veidota kā laiva un tā var brīvi pārvietoties pa ūdeni. Sistēma jau uzstādīta, bet šajā nedēļā plānots veikt pirmos izmēģinājuma darbus. Aktīvi sūknēšanas darbi tiks uzsākti nākamās nedēļas sākumā, turklāt, lai viss noritētu pēc iespējas ātrāk, tie tiks veikti arī naktīs, tādēļ klusajās stundās iespējams neliels sūknēšanas tehnikas radīts troksnis. Dūņu sūknēšanas metode ir pielāgota, lai maksimāli novērstu nepatīkamo aromātu izplatību.

Tā kā pagaidām vēl nav iespējams plānot nevēlamo aromātu izplatību daudzumu, iedzīvotājiem sūknēšanas laikā jārēķinās, ka gultnes attīrīšanas vietās gaisā tomēr iespējama nepatīkama smaka. Iedzīvotāji tiek aicināti savus pastaigu maršrutus neizvēlēties gar Vidumupītes krastu.

Vidumupītes nogāžu un gultnes pārbūves laikā paredzēts attīrīt un pārbūvēt posmu no ietekas Ventā līdz Brīvības ielai, stiprinot ar fašinām un velēnām. Posmu no Brīvības ielas līdz Renķa dārzam, kur šobrīd blakus atrodas grantēts gājēju celiņš, paredzēts pārbūvēt slēgtajā kolektorā un izveidot pārplūdi uz Renķa dārzam pieguļošo dīķi, bet pārējo Vidumupītes posmu līdz Durbes ielai tāpat paredzēts stiprināt ar fašinām un velēnām.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Nif nifs 14.11.2017, 13:31:59

    Bet vai tai Vidumgrāvī dzīvu būtņu, piemēram zivteļu nav, kas sūknējot notiks ar tām? Ir gan agrāk dzirdēts, ka pa līdakai izvilkts .

  • -1
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 15.11.2017, 08:58:16

    Dūņu sūknēšanas laikā zivīm būs iespēja pārvietoties, jo ūdens daudzums Vidumupītē nemainīsies. Zivis ir jūtīgas, tādēļ noteikti sūknēšanas brīdī pa upīti aizceļos tālāk prom no sūknēšanas iekārtas

  • 0
    Opaps 14.11.2017, 14:28:23

    Nav dzirtēts par 1000m3 maisiem.tas ir vismaz 1000 tn, laikam ir domāts par 1000 L , tas ir 1m3 . Žurnālisti vai rakstu autori lūdzu filtrējiem , ko rakstāt. Tā savulaik tika rakstīts , ka Ventspilī pirmo reizi tankers uzņēma 120 000 kg naftas produkta, bet bija domāts 120 000 tn.Izskatās ,ka raksta autori nav pamatskolās mācijušies fiziku.

  • -1
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 15.11.2017, 10:26:19

    Precizējam, ka tekstā minētā informācija ir korekta, Vidumupītes gultnes dūņas un meldru sakņu atliekas tiks kompostētas 1000 m3 lielos, speciāli gatavotos maisos. Minētā maisa izmērs - 60 m garš un 28 m plats, līdzvērtīgi kalkulējot - vienā dūņu kompostēšanas maisā ietilpst 16 dzelzceļa vagonu saturs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: