Šodien, 13. septembrī, Vides izglītības fonds saņems "Energy Globe Foundation" balvu par veidoto kampaņu "Mana jūra". Kampaņas laikā tiek noskaidrots atkritumu vienību skaits uz 100 m, tādējādi rodot iespēju uzzināt, kuras piecas Latvijas pludmales ir tīrākās vai netīrākās.

Ventspils Staldzenes stāvkrasta pludmale atzīta par šā gada ceturto vistīrāko pludmali Latvijā.

Šogad "Energy Globe Foundation" balvai tika pieteikti vairāk nekā 2000 pretendenti no 178 valstīm. Par labāko Latvijas iniciatīvu, kas piedāvā ilgtspējīgus risinājumus, pievērš sabiedrības uzmanību un rada augsni paradumu maiņai, ir atzīta kampaņa "Mana jūra".

Viena no kampaņas iniciatīvām ir ekspedīcija "Mana jūra", kuras laikā katru vasaru tiek mērots vairāk nekā 500 kilometrus garš ceļš gar Latvijas jūras piekrasti. Ekspedīcijas laikā notiek jūru piesārņojošo atkritumu monitorings, kā arī dažādas izglītojošas aktivitātes, kas dod iespēju noteikt, kuras piecas no Latvijas pludmalēm ir tīrākās un netīrākās.

Gan šā gada, gan sešu gadu garumā tīrākā pludmale izrādījusies Abragciema peldvieta Engures novadā, otra tīrākā pludmale atrodas Pāvilostas novada Ziemupē, bet trešā - Engures centrā. Tāpat par vienām no tīrākajām Latvijas pludmalēm atzītas Ventspils pilsētas Staldzenes teritorijas piekraste, kur kampaņas rīkotāji šovasar ekspedīcijā konstatēja 58 atkritumu vienības uz 100 metriem, kā arī Gaujas ieteka Carnikavas novadā.

Šogad, saskaņā ar ekspedīcijas laikā iegūtajiem datiem, pirmajā vietā netīrāko pludmaļu Top 5 atkārtoti iekļuvusi Daugavgrīvas pludmale Rīgā. Otra netīrākā pludmale šogad bijusi Lielupes ieteka/36. līnija Jūrmalā, Rucavas novadā pie Latvijas - Lietuvas robežas. Arī Saulkrastu centra pludmale atzīta par vienu no netīrākajām Latvijā.

Līdzīgi kā visā pasaulē, vispārliecinošākā līdere diemžēl ir plastmasa – tā šogad veidoja pat 59% no kopējā atkritumu klāsta, plastmasas atkritumu īpatsvaram Latvijā pieaugot ik gadus. To apliecina fakts, ka lielāko daļu no visiem Latvijas piekrastē atrastajiem atkritumiem veidoja plastmasas maisiņi (15,5%), tiem seko jau noārdīšanās procesā neatpazīstami plastmasas gabali (14,6%) un plastmasas virves (8,6%). Cigaretes un to izsmēķi veido 7,7 % no visu atkritumu kopējā klāsta, savukārt papīrs un kartons - 7,4%.

«Lai gan tas vēl diemžēl neatspoguļojas datos, Latvijas piekrastē pēdējo sešu sezonu griezumā ir tomēr uzlabojusies gan izpratne, gan rīcības centienos nodrošināt atbilstošu atkritumu apsaimniekošanu, kas samazina jūras piesārņojošo atkritumu problēmas,» atzīst Vides izglītības fonda vadītājs Jānis Ulme.

«Planētas ūdens resursu nozīme ir nepārvērtējama - un ne tikai tāpēc, ka dzeramais ūdens mums ir nepieciešams, bet arī planētas ekosistēmas līdzsvarošanas dēļ. Šāda veida projekti kā "Mana jūra" paaugstina iespēju, ka nākamās paaudzes varēs samazināt esošos vides postījumus un glābt planētas ekosistēmu,» paudusi balvas ekspertu komisija.

Vides izglītības fonda kampaņa "Mana jūra" notiek kopš 2012.gada. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību jūras piesārņojošo atkritumu problēmai. Kampaņa tiek īstenota sadarbībā ar plašu partneru loku Latvijā un citās valstīs - valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, kā arī starptautiskajām institūcijām un izpētes institūtiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: