Pasaules Dabas fonds (PDF) sadarbībā ar Dabas Aizsardzības pārvaldi (DAP) turpina projektu “Dabas brīvdienas” un aicina ikvienu pieteikties dalībai talkā, kas no 18. līdz 19. augustam notiks dabas liegumā “Ovīši”.

“Dabas brīvdienu” mērķis ir atjaunot dabas teritorijas, kurās vērtīgas dzīvotnes bez cilvēka atbalsta ir lemtas iznīcībai. Tāpat šis pasākums sniedz iespēju kopā ar vides speciālistiem saprast konkrēto biotopu nozīmi un redzēt, kā paša mazie darbi ietekmē un palīdz attīstīties sugām, kam nepieciešams cilvēka atbalsts.

Dabas liegumā “Ovīši”, kas atrodas Ventspils novada Tārgales un Ances pagastos, pirmajā talkas dienā – 18. augustā – plānots samazināt apaugumu pie Lukņezera, lai varētu palīdzēt augt un attīstīties dzeltenajai akmeņlauzītei. Mūsdienās dzeltenās akmeņlauzītes izplatība Latvijā un Eiropā ir būtiski samazinājusies. Tā ir ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā. Augs sastopams pārejas purvu atklātākajās vietās, taču šeit tam ir grūti izdzīvot cīņā ar krūmiem un niedrēm. “Ovīšos” retais augs ir sastopams teju visā purva teritorijā. Lai tā būtu arī turpmāk, talkā plānota krūmu izciršana un niedru pļaušana. Otrajā dienā – 19. augustā – plānota dižkoku atbrīvošana: 3 – 6 dižkoku atēnošana.

Talkas sākums – 18. augustā plkst. 10. Tikšanās vieta – netālu no Ances ciema Ventspils novadā (vieta tiks precizēta un par to tiks paziņots talkas dalībniekiem). Nakšņošana notiks teltīs pie Lonastes upes. Plānota kopīga ēdiena gatavošana uz ugunskura. Ir iespējams talkot arī vienu dienu, taču otrajā dienā ieplānots mazāk darbu un talka noslēgsies ātrāk.

Talciniekiem līdzi jāņem ērts apģērbs. Vēlams ar garām piedurknēm (jo būs jānes niedres un krūmi). Tāpat būtu nepieciešama sava bļodiņa, krūze, karote un/vai dakšiņa, pudele ūdenim un viss, kas nepieciešams gulēšanai teltī.

Pieteikties var, rakstot e-pastu uz kskrivele@pdf.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: