Lai gan citviet Eiropā šāda iespēja netiek dota, VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos iedzīvotājiem arī šogad personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti.

Kā norādīja LVM mežkopības direktors Mārtiņš Gūtmanis, lai nenodarītu mežam kaitējumu, kā jau ierasts, jāievēro daži priekšnoteikumi, kādās vietās, kā un kādu eglīti cirst.

"Pārliecināties, ka atrodaties valsts mežu teritorijā, var arī, izmantojot mobilo lietotni "LVM Meža karte" un "www.mammadabakarte.lv". Eglītes iedzīvotājiem aug ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem, bet noteikti ne jaunaudzēs un jaunā jauktu koku mežā - tur koki ir īpaši stādīti un kopti nākotnes mežam," norādīja Gūtmanis.

Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki.

Eglīti bez maksas drīkst cirst tikai LVM apsaimniekotajā mežā, bet aizliegts - publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapas attēlu uz zaļa fona, kā arī jāuzmanās, vai taka nav ievedusi citu īpašnieku mežā.

Tāpat LVM atgādina, ka pēc svētkiem eglītes zarus var izmantot, lai dārzos piesegtu, piemēram, rozes. Arī pilsētā par eglīti var parūpēties, augumā garākās egles sagarinot un piedāvājot cilvēkiem, kuriem mājās ir malkas apkure.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: