Ventspils dome ir neizpratnē par Vides pārvaldes atbildi saistībā ar naftas produktu smakām pilsētā.

Ventspils reģionālās vides pārvalde, kas ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā uz domes jautājumu par to, kā pārvalde grasās nodrošināt vides kvalitātes kontrole un iedzīvotāju labsajūta līdz jaunu normatīvo aktu pieņemšanai, kas paredzēs obligātu prasību izmantot kaitīgo gāzu savākšanu, kas izdalās gaisā naftas produktu pārkraušanas laikā, atbildi pēc būtības nav sniegusi. Vides pārvalde vien skaidro, ka pie nelabvēlīgiem metroloģiskiem apstākļiem, operatoram pašam jāseko līdzi situācijai un nepieciešamības gadījumā jāsamazina pārkraušanas ātrums. Stingrākus mērus dienests neplāno pielietot. Ventspils pilsētas dome izsaka neizpratni, ka nav pat secinājums, vai ”Ventspils nafta termināls” ir ievērojis Vides pārvaldes izsniegtās atļaujas nosacījumus. Šāda informācija liecina, ka reālas kontroles no valsts iestādes puses nemaz nav .

 

Ventspils pilsētas dome jau informējusi, ka tā vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un Valsts vides dienestā saistībā ar naftas produktu smakām š.g. 29.jūlijā. No Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldes saņemta šāda atbilde:

 

„Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde (VVD Ventspils RVP) ir saņēmusi Ventspils domes vēstuli, kura tika adresēta Valsts vides dienesta ģenerāldirektorei un kurā tiek informēts par naftas produktu smaku Ventspilī un ar šo problēmu saistītās likumdošanas izmaiņas.

 

Vides normatīvie akti nosaka, ka vides pārvaldību operators realizē pats saskaņā ar likumu un tam izsniegtajām atļaujām. Tas uzliek operatoram atbildību pašam pieņemt lēmums par veicamo pasākumu uzsākšanu savas darbības ietekmes samazināšanai uz vidi. Īpaši, tas ir jādara situācijās, kad meteoroloģiskie apstākļi var sekmēt šīs darbības nelabvēlīgu ietekmi.

 

VVD Ventspils RVP ir izsniegusi SIA „”Ventspils nafta” termināls” atļauju piesārņojošās darbības veikšanai kontrolētā apjomā un tajā ir norādīts, kad un kā uzņēmumam ir jārīkojas, lai samazinātu savas darbības ietekmi uz vidi. Uzņēmums ar atļaujas nosacījumiem ir iepazinies.

 

Šobrīd vienīgais pasākums naftas produktu smaku samazināšanai kuģu iekraušanas laikā ir produktu kraušanas ātruma samazināšana pie nelabvēlīgiem meteoroloģiskajiem apstākļiem. To dara, regulējot iekraušanas tehnikas sūkņu darbību. Sūkņa izslēgšana un kraušana, paļaujoties uz naftas produkta pašteci, var būt nepietiekams ierobežojums. Kardinālai smaku novēršanai ir nepieciešamas naftas produktu tvaiku savākšanas un rekuperācijas iekārtas. Kamēr SIA „Ventspils naftas” termināls” šādas iekārtas nav uzstādītas, uzņēmumam ir rūpīgi jāizvērtē vēja virziens, ātrums, nokrišņu apjoms, gaisa temperatūra un citi meteoroloģiskie apstākļi, kādos notiek pārkraušanas darbi un jāpieņem lēmums par darbu veikšanas jaudām.

 

VVD Ventspils RVP norāda, ka likumdošanas izstrāde pamatā ir LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kompetencē.”Ventspils pilsētas dome savā vēstulē gan lūdza informēt par to, kā tiks nodrošināta vides kvalitātes kontrole un iedzīvotāju labsajūta līdz jaunu normatīvo aktu pieņemšanai. Uz to diemžēl citētajā vēstulē atbildes nav.

 

Jāatgādina, ka tveicīgajās jūlija dienās, bet īpaši naktīs pilsētnieku labsajūtu un veselību apgrūtināja naftas produktu smārds, kas pilsētā bija īpaši intensīvs. Tādēļ tika saņemtas iedzīvotāju sūdzības, iesaistījās arī pilsētas dome, aicinot kontrolējošo valsts institūciju - Vides pārvaldi uz rīcību, kas novērstu gaisa piesārņojumu pilsētā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: