Visilgākais nepārtrauktais periods, kad gaisa temperatūra Latvijā bijusi virs plus 30 grādu atzīmes, bija septiņas dienas - no 24. līdz 30.jūlijam, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Lai gan diennakts maksimālā gaisa temperatūra virs plus 30 grādiem Latvijā ir vidēji piecas dienas gadā, šogad bijušas 16 dienas, kad gaisa temperatūra bijusi virs plus 30 grādiem. Visvairāk diennakšu ar maksimālo temperatūru Latvijā virs plus 30 grādiem bija 2010.gada vasarā - 24 diennaktis.

Visbiežāk svelme virs plus 30 grādiem ilgst tikai vienu dienu, 21% gadījumu šāda svelme pieturas divas dienas, 8% gadījumu - trīs dienas pēc kārtas. Kā liecina apkopotā informācija, visilgākais nepārtrauktais periods, kad diennakts maksimālā gaisa temperatūra Latvijā bija virs plus 30 grādiem, ir reģistrēts 1945.gadā - tas ilga 14 dienas, no 9. līdz 21.jūlijam. Vēl salīdzinoši nesen - 2010.gada vasarā - termometra stabiņš virs plus 30 grādiem nepārtraukti turējās deviņas dienas - no 10. līdz 18.jūlijam.

Vēsturiskie dati liecina, ka vidēji astoņos gados no desmit ir vismaz viena diena, kad kaut kur Latvijā termometra stabiņš pakāpjas virs plus 30 grādu atzīmes, bet vidēji reizi 15 gados Latvijā ir novērojams tropisks karstums, kad gaiss sakarst līdz plus 35 grādiem.

Jau ziņots, ka šovasar, 4.augustā, Latvijā tika reģistrēts jauns karstuma rekords valsts mērogā - plus 37,8 grādi.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: